Paklausiau
vakar žiniasklaidoje aludarių komentarų apie alaus akcizo didinimą ir jų
skaičiavimus, ir panorau paskaičiuoti pats, nes aludarių šnekos buvo labai panašios į Radiocentro eteryje rytais transliuojamą "Dėdės Vytenio pasakėlę". Pirmiausia aludariai nepraleido
progos pakalbėti apie mano asmenį, pasakydami, kad galbūt esu neblogas psichiatras,
bet nesu ekonomistas. Kaip dabar populiaru paėmiau ir kaip sakoma „pagooglinau“
ir radau, kad Švyturio vadovas R.Viršilas taip pat ne ekonomistas, bet kas
įdomiausia matematikos magistras. O čia tai man patiko. Beje p. Viršilas radijo
komentaruose piktinosi politikų skaičiavimais ir teigė, kad jie nesiekia net
trečios klasės matematikos žinių lygio, nes pasak Viršilo aišku, kad pvz.
išvirti 100 litrų alaus reikia 10 žmonių, tai ir trečiokui aišku, kad norit
išvirti 80 litų reikės 8 žmonių. Pasiklausius tokių kalbų man iš tikrųjų kilo
klausimas ar paties matematikos magistro žinios nėra trečios klasės lygio, nes
tik trečiokai taip ir skaičiuoja kaip p. Viršilas. Pagal tą pačią logiką
galėtumėm skaičiuoti ir kitus dalykus. Jei 10 litrų alaus išgerti reikia 10 žmonių,
o 8 litrus jau gers tik 8 žmonės. Kaip tada kvalifikuotas matematikas
paaiškintų, kad nedaugėjant, o atvirkščiai mažėjant žmonių skaičiui Lietuvoje,
augo alkoholio suvartojimas, o alaus augo ypač greitai. Ir visiems bus aišku,
kad čia 3 klasės matematikos dėsniai nelabai veikia. Taip pat kaip ir su
gamyba. Aš, kad ir nesu ekonomistas ar matematikas, bet turiu tiek supratimo,
kuris man leidžia suprasti, kad norint pagaminti daugiau, nebūtina didinti darbuotojų
skaičiaus, čia yra darbo automatizavimo, darbo našumo, proceso planavimo ir
kiti klausimai. Lygiai ta pati logika veikia ir skaičiuojant priešinga
kryptimi. Vartojimo mažėjimas gali reikšti ne darbuotojų skaičiaus mažinimą, o
tai kad „socialiai atsakingi“ aludariai socialiai atsakingiau dalinsis pelnu
sus savo darbuotojais ir tuos uždirbamus 100 milijonų litų pelno išmokės ne tik
akcininkams, bet dalis to bus skirta darbuotojų algoms išmokėti, nes mano
žiniomis tas teismo uždraustas Švyturio darbuotojų streikas ir buvo planuojamas
dėl to nenoro dalintis.
Kitas,
ne mažiau keistas, pono matematiko skaičiavimas buvo pagrįstas „jauno ir Ernesto“
(jei rimtai tai Ernst &Young) kažkada darytais (žinoma „visiškai nepriklausomais, aludarių
neapmokėtais moksliniais vertinimais“) apie tai, kiek alaus sektorius Lietuvoje
sukuria darbo vietų. Buvo paminėtas skaičius 13 000 darbuotojų. Tai mūsų
gerbiamas matematikos specialistas paėmė ir paprastuoju virtuviniu ne trečios
klasės būdu paskaičiavo, kad 20 proc. sumažėjimas bus 2,6 tūkstančių. Tik tą
sumažėjimą aludariai įvertino labai originaliai jau be „jauno Ernesto“, kurį
jau be juokų vertinu kaip rimtą kompaniją ir manau, kad jie taip bukai
neskaičiuotų. Tie 13 000 neabejotinai apima visus sektorius, nuo auginimo,
logistikos, gamybos ir realizacijos. Tai gerbiamas matematikas paskaičiavo, kad
dėl mažėjančio alaus vartojimo nevyks joks rinkos persiskirstymas ir bus
atleisti logistikos, pardavimų srityje ir žemės ūkyje dirbantys žmonės pagal tą
pačią proporciją, kuria mažės vartojimas. Ir čia jau norėčiau paklausti realiai
išmanančių ekonomiką, ar čia tikrai įprasta praktika kai taip skaičiuojama? Ar
tai reiškia, kad ūkininkai be miežių negali auginti nieko kito? Ar tai reiškia,
kad pardavėja, kuri parduos mažiau alaus negali parduoti vietoje to daugiau
kitų prekių, pvz. sulčių? Ar tai reiškia, kad logistikos verslas nebevešiantis
alaus negali pervežti tų pačių sulčių?
Kito
gabaus „matematiko – ekonomisto“ S.Galadausko skaičiavimu valstybė vien dėl tų
visų baisių atleidimų negautų apie 38,3
mln. litų tiesioginių pajamų – gyventojų pajamų ir „Sodros“ mokesčių. Tai net
jei taip ir būtų, siūlau paskaičiuoti taip pat 3 klasės lygiu ir pažiūrėti ką valstybė
sutaupytų. 2010 metais apskaičiuotos tiesioginės su alkoholio vartojimu
susijusios išlaidos siekė 715 milijonų ligų per metus. Alus bendrame vartojime
sudaro apie 50 procentų. Vadinasi alaus vartojimui sumažėjus penktadaliui,
bendrasis vartojimas mažėtų apie 10 procentų. Tai reiškia, kad atmetus 10 proc.
patiriamos žalos valstybė sutaupytų apie 71 milijoną litų, kurie šiuo metu
išleidžiami pasekmių likvidavimui. Vadinasi valstybė dvigubai daugiau
sutaupytų, nei realiai prarastų. Ar ne taip didieji ekonomistai p. Viršilai ir p.
Galadauskai?
Dar
vienas įdomus klausimas kaip buvo suskaičiuotas tas galimas vartojimo
sumažėjimas 20 proc. akcizą padidinus 50 proc. Tai reiškia, kad aludariai
puikiai žino mūsų seniai visuomenei aiškinamus dalykus apie santykinį kainos
neelastingumą ir apie tai, kad alui jis siekia apie -0,5. Nors iki šiol visi
šie dalykai buvo neigiami, vakar jie buvo ištraukti ir net pateikti
skaičiavimai. Taigi skaičiuodami matome, jog galutinei kainai didėjant 10 proc.,
vartojimas mažėtų apie 5 proc. Kadangi alaus kainoje mokesčiai sudaro apie 30
proc., tai paskaičiuokime paprastuoju būdu. Jei paimtumėm apie 2 litus
kainuojantį alaus butelį, tai mokesčiai ten sudaro apie 60 centų. Iš tų 60
centų dalį sudaro ne akcizas, o PVM. Taigi, padidinus akcizą 50 proc. galėtumėm
tikėtis kad galutinė kaina iš tiesų, kaip teigia aludariai didėtų nuo maždaug
20 centų už butelį alaus. Jei galutinė kaina didėtų apie 20 centų, tai sudarytų
apie 10 proc. galutinės butelio kainos. Atsižvelgiant į alaus kainos
elastingumo indeksą galim daryti prielaidą, kad galime tikėtis maždaug 5 procentų vartojimo sumažėjimo. Ir tik
ekstremaliu atveju, jei tas pats 2 litų vertės butelis brangtų 50 centų, tai
sudarytų apie 40 proc. kainos didėjimo, tokiu atveju būtų galima tikėtis to 20
proc. mažėjimo, ir toks mažėjimas teoriškai įmanomas tik nedideliam alaus
segmentui. Vadinasi visi viešumoje leidžiami burbulai tėra akių dūmimas.
Be
to būtų labai įdomu sužinoti ką apie didelį alkoholio vartojimo paplitimą mano
kiti verslai. Ar jiems labai apsimoka kai geria jų darbuotojai, kiek tai
kainuoja statybos bendrovėms ir kitoms verslo sritims, kai nuolat tenka ieškoti
pamainos sergantiems darbuotojams ar tiesiog užgėrusiems? Kaip čia su ta verslo
logika ir pinigų praradimu?
Taigi
atsiprašau už nemokšiškus „daktariškus“ skaičiavimus, nepretenduoju būti
ekonomistu, bet skaičiavimai iš lubų jau atsibodo.
1 komentaras:
man dar pasirodė labai įdomus argumentas dėl neva pabrangsiančio lietuviško ir pigaus užsienietiško alaus kainos disproporcijos, argi užsienietiškam alui netaikomas lygiai toks pats akcizo mokestis kaip ir vietiniam?
Rašyti komentarą