Ieškoti šiame dienoraštyje

Puslapiai

2016 m. vasario 14 d., sekmadienis

Aviacinio saugumo klausimas

Kadangi šiandien teko dėliotis dokumentus ir rengtis artėjančiai komandiruotei, kurios metu vėl teks skristi lėktuvu. Noriu pasidalinti su jumis vienu įdomiu pastebėjimu, kuris manau neabejotinai turėtų susilaukti už aviacijos saugumą atsakingų tarnybų dėmesio ar bent diskusijos jei iki šiol nebuvo diskutuotas. O jei jau buvo diskutuotas, tai būtų idealu išgirsti kokį nors komentarą.
O klausimas gimė visiškai atsitiktinai vieno iš oro uostų tualete, kur vaikinai mėgsta pasamprotauti įvairiomis temomis. Tiksliau mano klausimu tapo vienas atsitiktinai nugirstas dviejų draugų pašnekesys apie tai, kad aviacijos saugos patikros metu yra atimami menkiausi aštrūs daiktai (pvz. manikiūrinės žirklutės), kurios skrydžio metu gali tapti šaltuoju ginklu ir sukelti pavojų įgulai ar keleiviams. Ir labai natūralus jų klausimas buvo kodėl į lėktuvo saloną leidžiama įsinešti Duty free zonose nusipirktus gėrimų butelius, kurie sudaužyti gali tapti daug rimtesniu šaltuoju ginklu, nei manikiūrinės žirklutės. Maža to, jų kiekis, skirtingai nei į oro uostą įsinešamų skysčių, nėra ribojamas. Tuo tarpu mes kalbame apie degius skysčius, kurie tam tikromis aplinkybėmis gali tapti ypatingo pavojaus šaltiniu.


Taigi, tas „pisuarinis“ paplepėjimas iš pradžių pasirodė naivokai juokingas. Bet kuo daugiau apie jį galvoju, tuo rimtesni man atrodo vaikinukų argumentai. Buteliai, nudaužtais dugnais jau seniai yra savotiški gatvių ir barų kovų ginklai. Kodėl jie nekelia jokių emocijų aviacijos saugumo ekspertams?

Tarptautinės organizacijos jau yra svarsčiusios ir atkreipusios dėmesį į nemokamo alkoholio dalinimą skrydžių metu, kaip padidintos rizikos veiksnį (http://nordan.org/activities/alcohol-and-flying/), tačiau stiklinių alkoholio butelių nešimasis į lėktuvų salonus yra visiškai kitas klausimas, į kurį būtų gerai gauti atsakymą. 

Komentarų nėra: