Ieškoti šiame dienoraštyje

Puslapiai

2016 m. gegužės 31 d., antradienis

Kad mama netaptų priešu...

Turbūt sunku būtų surasti ką nors labiau švento ir pasiaukojimo, kaip mamos meilė savo vaikui. Turim tiek daug pasiaukojamo atsidavimo pavyzdžių. Tačiau dėl išsivysčiusios priklausomybės tabakui arba dėl nepakankamo sveikatos raštingumo beveik 15 proc. moterų prisipažįsta, jog rūkė nėštumo metu. Visiškai to nenorėdamos mamos gali tapti blogiausiu savo vaiko priešu (https://www.youtube.com/watch?v=FkM1BU7N5x8). Rūkymas nėštumo metu Lietuvoje yra labiau paplitęs tarp žemesnio išsilavinimo moterų, o taip pat tarp tų, kurios pastojo būdamos jaunesnės nei 20, kurių nėštumas buvo neplanuotas ar tų, kurioms stigo pozityvaus emocinio palaikymo iš tėvo ar mamos (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1010660X16000215). Rūkymas nėštumo metu didina ne tik persileidimo ar neišnešiotumo riziką, tačiau tuo pat metu yra susijęs su perinatalinėmis mirtimis, placentos komplikacijomis, vaiko plaučių funkcijos sutrikimais, vystymosi ir elgesio problemomis. Skaičiuojama, kad rūkymas nėštumo metu yra atsakingas už maždaug 15 proc. priešlaikinių gimdymų, 20–30 visų neišnešiotumo atvejų ir net 150 proc. padidina prenatalinių mirčių tikimybę.
Vis tik nėra abejonės, kad kiekviena mama norėtų susilaukti sveiko vaiko. Todėl Lietuvoje jau 15 metus iš eilės, gegužės 31 d. (Pasaulinę dieną be tabako) gimusiems naujagimiams bus dovanojami marškinėliai su užrašu gimiau nerūkantis. Tai yra simbolinis priminimas tėčiams ir mamos, apie tai, kad rūkymas ne tik nėštumo metu, bet ir po jo gali neigiamai atsiliepti jų vaikų sveikatai. Todėl tiek mamoms, tiek tėčiams vaiko gimimas gali tapti puikia proga atsisakyti rūkymo ir apsaugoti savo vaikus nuo rūkymo keliamų pavojų. 

Labai svarbu, kad sveikatos sistema padarytų viską, kad informuotų būsimąsias mamas apie galimą neigiamą rūkymo poveikį nėštumo metu (http://www.ntakd.lt/files/leidiniai/METODINE_MEDZIAGA/n2.pdf), o kiekvienai būsimai mamai, kuri nepajėgia mesti rūkyti savo jėgomis, turėtų būti suteikta kvalifikuota ir efektyvi pagalba metant rūkyti. 

Komentarų nėra: