Ieškoti šiame dienoraštyje

Puslapiai

2016 m. gegužės 31 d., antradienis

Kur mes pirmaujame ?

Ką tik per vieną iš radijo stočių išgirdau Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Dangutės Mikutienės išsakytą mintį, kad Lietuva pirmauja tabako kontrolėje.
Todėl ta proga keli nedideli pastebėjimai.
Lietuva per 12 metų nesugebėjo perkelti į nacionalinę teisę net Tabako pagrindų konvencijos nuostatos dėl tabako pramonės rėmimo. Pataisos registruotos tik šiemet.
Visi su tabako akcizų didinimu susiję įsipareigojimai vykdomi su ilgiausiais pereinamaisiais laikotarpiais ir tik atitinkant minimalius reikalavimus. Džiaugiamės būsimais vaizdiniais įspėjimais apie žalą sveikatai ant tabako pakuočių, tik tai ne pirmavimas, o būtinybė pagal direktyvą, o ir perkėlėme minimalias nuostatas, nes direktyva leidžia įdiegti bendrinę tabako gaminių pakuotę.
Iki šiol neteikiama sisteminė pagalba norintiems mesti rūkyti. Nesugebėjom išlaikyti pagalbos metantiems rūkyti linijos. Dėl pinigų (o gal labiau supratimo stokos) numarinome tokius projektus, kaip „Nerūkanti klasė“. Iki šiol trypčiojame vietoje dėl nelegalios tabako gaminių prekybos kontrolės protokolo ratifikavimo, kai tuo tarpu, galimai pažeidžiant konvencijos nuostatas, tabako gaminių žymėjimo sistemas diegia patys tabako gamintojai, t.y. tie, kuriuos privalu kontroliuoti dėl žymėjimo ir judėjimo pažeidimų.
Galima pasakyti tik tiek, kad Lietuva kol kas nėra labai atsilikusi. Turėjome puikių galimybių būti pažangūs, kai vieni pirmieji apgynėme nerūkančiųjų teises kavinėse, baruose, restoranuose ir kt. Neabejotinai esam tarp pažangiųjų dėl elektroninių cigarečių reglamentavimo. Ir čia, neabejotinai, už iniciatyvą ir lyderyste reikia pasakyti ačiū tai pačiai Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkei Dangutei Mikutienei, kuri ėmėsi lyderystės šituo klausimu. Neabejotinai turim būti dėkingi ir dabar jau komisarui V.P.Andriukaičiui, kuris labai daug padarė, kad nebūtų sužlugdytas naujosios ES Tabako produktų direktyvos priėmimas ir šiandien Lietuva tiesiog nebeturi galimybės atsisakyti vykdyti mokslu pagrįstas tabako kontrolės priemones.
Tačiau daugeliu atveju, bandymas girtis, kad mes esam tarp lyderiaujančių šalių pagal tabako kontrolės priemones, yra tas pats, kaip girtis, kad pas mus žmonės pagaliau išmoko važiuoti dviračiu, kai kaimyninėse šalyse jie jau moka pilotuoti lėktuvus.

O kad mano pasisakymas nebūtų vertinamas kaip subjektyvus, siūlau susipažinti su tabako kontrolės skale, kurioje Lietuva, pagal įgyvendintas alkoholio kontrolės priemones, užima „garbingą“ 29 vietą iš 34 vertinų šalių (http://www.europeancancerleagues.org/images/TobaccoControl/TCS_2013_in_Europe_13-03-14_final_1.pdf). 

Komentarų nėra: