Ieškoti šiame dienoraštyje

Puslapiai

2013 m. gruodžio 19 d., ketvirtadienis

Š...kac nuo lošimų...

               
           2013-12-18 d. Seimo Biudžeto ir finansų komitete (toliau - BFK) buvo svarstomas Loterijų ir lošimų mokesčio įstatymo pakeitimas, kuriam vadovauja įtakingas socialdemokratas B. Bradauskas. Visiems susirinkusiems p. Bradauskas pirmiausia pareiškė, kad užsakovai nesivargintų ir nesistengtų viešinti, kaip jis desperatiškai stengiasi prastumti naują Azartinių lošimų įstatymą (toliau - ALI), kuris, be kitų naujovių, įteisintų naują azartinių lošimų rūšį B1 kategorijos lošimų automatais, kurie galės būti eksploatuojami praktiškai visur: viešbučiuose, moteliuose, laisvalaikio praleidimo vietose. B. Bradauskas pabrėžė, kad viešinimas jo nuostatos nepakeis ir jis elgsiąsis pagal sąžinę. Apie tai, kaip B. Bradauskas stumia ALI pataisas galite paskaityti čia: 
                  B.Bradausko teigimu kalbos apie šį įstatymą jam jau labai atsibodo. Matyta atsibodo todėl, kad kilo nepasitenkinimas. Matyt šiam parlamentarui nenusibosta tie įstatymai, kurių svarstymas nekelia streso, kuris šiame amžiuje jau nėra labai pageidautinas. Keista, kad B.Bradauskas praktiškai vienas sugeba diriguoti visam komitetui, o jam nesipriešina net ir aršiausi opozicijos atstovai, nuolat kritikuojantys socialdemokratus. Keita ir tai, kad B.Bradausko bendrapartiečio vadovaujama Vyriausybė taip pat nepritaria jo norams ir siekiams plėsti B1 lošimų automatų verslą Lietuvoje. B.Bradauskui neįdomi ir Lošimų priežiūros tarnybos nuomonė, nes jis juk išmano viską geriau ir jo manymu svarbiau nei ekspertų nuomonė yra jo sąžinė, pagal kurią jis balsuoja. Panašu, kad tos sąžinės vardas yra Kacas. Dar daugiau, viskas styguojama taip, kad nuo lošimus prižiūrinčios institucijos vadovo skyrimo būtų nušalinta Sveikatos apsaugos ministerija, kuri žiūri žmonių sveikatos, o ne verslo grupių interesų tenkinimo. Žodžiu valstybėje kaip savame medžiotojų būrelyje.
                  Svarstant naują ALI redakciją naują B1 kategorijos lošimų automatų įteisinimo reikalingumą B. Bradauskas motyvavo tuo, kad tai leis papildyti biudžeto pajamas. Įdomūs p. B. Bradausko sąžinės veikimo principas: B1 kategorijos lošimų automatais biudžetą reikia pildyti, tuo tarpu, kai Seimo narys N. Puteikis pasiūlė papildomai surinkti po beveik 4 mln. litų padidinant mokesčius lažyboms ir B kategorijos lošimų automatams, B. Bradauskas pareiškia, kad tokiu būtu biudžeto pildyti negalima. Lažybos ir B kategorijos lošimų automatų verslas pastaraisiais metais augo po 25-35 %. Tai parodo, kad šioms lošimų rūšims vystyti, aplinka (įskaitant palyginti mažą apmokestinimą) Lietuvoje yra labai patraukli. Telefonu B. Bradausko pasitikslinus, ką reiškia jo "elgesys pagal sąžinę", jis pareiškė: "man rūpi taip, kad neiškeliautų pinigai į Latviją, į Estiją ar dar kitur, kad jie liktų Lietuvoj.... Jo iliustracija šiam teiginiui daugiau nei vaizdinga: „šnapsą gėrė ir gers (matyt gerbiamas Seimo narys sprendžia pagal save), azartinius žaidžia ir žais.." Peršasi išvada, kad ponas B. Bradauskas laiko visus aplinkinius kvailiais ir traukia iš po stalo S. Kaco pateiktas kitų šalių azartinių lošimų pajamų lenteles, kuriose surašyti skaičiai neturi jokio ryšio su B1 kategorijos automatais. Pvz. Latvijoje iš viso nėra riboto išlošimo automatų - Latvijoje yra tik A kategorijos lošimų automatai. Numatytais B1 kategorijos automatais bus galima vienu statymu pralošti ne daugiau nei 50 centų, išlošti ne daugiau nei 100 litų. Ir p. B. Bradauskas mano, kad lietuviai masiškai važiuoja lošti į kaimynines šalis, nes Lietuvoje neturi galimybės palošti po 50 centų! Deja, bet tokie, jokios logikos neturintys argumentai, įtikino daugumą BFK narių: jie pritarė B1 lošimų automatų įteisinimui Lietuvoje, nekreipdami dėmesio į tai, kad jie nepritaria Vyriausybė (Sveikatos apsaugos ministerija giežtai pasisako prieš, Finansų ministerija taip pat nepritaria), STT, nevyriausybinės organizacijos, ir daugelis kitų. Tik potencialūs B1 kategorijos lošimų automatų verslo vystytojai jiems pritaria.
                  Reziumuojant galima pasakyti taip, kad B. Bradauskas elgiasi pagal sąžinę: yra pažadėjęs S. Kacui ir jo atstovams prastumti B1 kategorijos lošimų automatus ir elgiasi "sąžiningai" - laikosi savo duoto pažado.
                  Keista ta Lietuva, labai panaši į sovietinį kolūkį, kuriam vadovauja sąžine besivadovaujantis pirmininkas B.Bradauskas. Keista tik, kad tai niekam nekelia jokių emocijų. Vadas pasakė ir bus tvarka, nusišvilpt ant Vyriausybės, STT, LPT ir t.t.