Ieškoti šiame dienoraštyje

Puslapiai

2009 m. lapkričio 19 d., ketvirtadienis

Ar tikrai nemažėja alkoholio vartojimo sukeltų psichozių ir apsinuodijimų?

Pastaruoju metu spaudoje vis dažniau spausdinami teiginiai, kad alkoholinių psichozių ir apsinuodijimų alkoholiu nemažėja. Taip teigiančiu specialistu yra įvardinamas toksikologas dr. Raimundas Purvaneckas. Jo mintys buvo spausdintos DELFI portale, o prieš keletą dienų ir „Lietuvos ryto“ dienraštyje. Spaudoje paminėta, kad į toksikologą kreipėsi ir Seimo Sveikatos komiteto narė Dangutė Mikutienė ir paprašė pakomentuoti su alkoholio vartojimu susijusių sveikatos sutrikimų situaciją. Dr. Purvanecko mintimis itin dažnai manipuliuoja alkoholio gamintojai, teigdami, kad alkoholio vartojimas nemažėja, todėl, kad auga nelegalių gėrimų vartojimas ir su tuo susijusių mirčių skaičius.

Aš taip pat nusprendžiau pabendrauti su dr. Raimundu Purvanecku ir manau, kad mūsų pokalbio detalės bus įdomios ir Seimo nariams bei visuomenei.

Dr. Raimundas Purvaneckas spaudai ir Seimo narei Dangutei Mikutienei minėjo, kad alkoholinių psichozių statistika yra netiksli dėl diagnozių kodavimo netikslumų. Paprašius patikslinti, ką būtent gerb. daktaras turi galvoje kalbėdamas apie diagnostinius netikslumus, dr. Purvaneckas pateikė tokį pavyzdį: pavyzdžiui pacientas, sergantis alkoholine psichoze pabėga iš ligoninės ir patekęs po automobiliu žūva ar yra rimtai sužalojamas. Tokiu atveju alkoholinės psichozės diagnozė jau nebefigūruoja. Toks dr. Purvanecko argumentas mažai įtikinantis, nes to, kad pacientai bėga iš ligoninių ir žūva po automobilių ratais, negalima pavadinti masiniu reiškiniu. Bet net jei taip ir yra, paklausus dr. Purvanecko ar ligų kodavimo sistema per pastarąjį dešimtmetį keitėsi, dr. Purvaneckas sutiko, kad ligų kodavimo sistema nesikeitė ne tik per pastaruosius du metus, bet ir pastarąjį dešimtmetį, kai įsigaliojo TLK – 10 (tarptautinės ligų klasifikacijos dešimtoji redakcija). Taigi jei sisteminės klaidos ir egzistuoja, jos nekito daugiau kaip dešimtmetį. Vadinasi galima abejoti labai dideliu duomenų tikslumu, bet abejoti susirgimų pokyčių tendencijomis (t.y. spręsti iš sveikatos statistinių duomenų susirgimų daugėja ar mažėja)nėra pagrindo.

Paprašius daktaro pasidalinti jo turimais duomenimis apie alkoholines psichozes ir intoksikacijas alkoholiniais gėrimais Lietuvoje, dr. Purvaneckas paaiškino, kad jo turimi duomenys yra trijų metų senumo. O naujų duomenų jis neturi. Vadinasi spaudoje teigdamas, kad alkoholinių psichozių ir apsinuodijimų alkoholiu nemažėja, dr. R. Purvaneckas vadovavosi 2006-2007 metų statistika, kuomet iš tikrųjų alkoholinių psichozių ir apsinuodijimų alkoholiniais gėrimais skaičius augo gana sparčiai. Dr. Purvaneckas spaudoje ir Dangutei Mikutienei teigė, kad Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenys nerodo psichozių ir apsinuodijimo skaičiaus mažėjimo. Tačiau daktaras patvirtino, kad jo turimi Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenys taip pat yra 2006-2007 metų senumo, o ta reiškia, kad vertinant pastarųjų dviejų metų tendencijas yra visiškai netinkami.

Tuomet paprašiau daktaro Purvanecko pasidalinti jo pastebėjimais iš įstaigos, kurioje jis pats dirba. Paklausiau galbūt daktaras pastebėjo asocialių asmenų, apsinuodijusių alkoholiu ar jo surogatais padidėjimą. Daktaro atsakymas buvo toks: „aš nebedirbu toksikolgijos klinikoje ir negaliu pasakyti kokia šiuo metu padėtis su apsinuodijimais“.

Taip pat pasitikslinau ar toksikologai apsinuodijimams alkoholiu ir jo surogatais koduoti naudoja ligos šifrą T-51. Dr. Purvaneckas tai patvirtino.

Apibendrinant reikia pažymėti, kad dr. Raimundas Purvaneckas, žiniasklaidoje komentuodamas šių dienų alkoholio vartojimo sukeltų pasekmių situaciją, vadovavosi 3 metų senumo duomenimis. Kadangi pastaruoju metu nebedirba ir toksikologu, tai savo teiginių negali patvirtinti ir pastarojo meto klinikiniais stebėjimais.

Taigi Seimo nariams ir visuomenei derėtų pagalvoti kiek tiesos yra alkoholio gamintojų apmokėtuose straipsniuose spaudoje eksploatuojamuose teiginiuose, kad specialistų nuomone alkoholinių psichozių ir apsinuodijimų alkoholiu nemažėja.

To paties dr. Purvanecko minimo, Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenimis, alkoholinių psichozių ir apsinuodijimų alkoholiniai gėrimais mažėjimas prasidėjo 2008 metais ir tęsiasi iki šiol (žr. pridedamą lentelę).

Asmenų, kuriems bent vieną kartą užregistruota diagnozė, skaičius 2007 I ketv., 2008 I ketv. ir 2009 m. I ketv. (Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenys, paskaičiuoti iš Privalomojo sveikatos draudimo informacinės sistemos SVEIDRA duomenų bazės )


Komentarų nėra: