Ieškoti šiame dienoraštyje

Puslapiai

2011 m. gruodžio 13 d., antradienis

Skelbimas: norintieji pasigerinti alkoholio ar tabako verslo sąlygas galite kreiptis į šios kadencijos Seimą. Kainos prieinamos. Paremsiantiems rinkimus taikome nuolaidas. Įstatymų pataisas galime priimti ir skubos tvarka. Lietuvos Respublikos Seimas


Baigėsi dar viena su alkoholio kontrole susijusi įstatymų leidybos epopėja Lietuvoje. Šiandien Prezidentė paneigė savo pačios per metinį pranešimą Seime duotą pažadą nenuolaidžiauti asmeninių interesų siekiančioms alkoholio verslo grupėms ir pasirašė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą, kuria buvo atšauktas praėjusios kadencijos Seimo priimtas sprendimas nuo 2012 metų uždrausti alkoholinių gėrimų reklamą. Simboliška, kad apie šį Prezidentės sprendimą sužinojau fakso aparate pradingus paskutiniam į prezidentūrą siunčiamo prašymo vetuoti pasirašiusių daugiau kaip 250 nevyriausybinių organizacijų sąrašo lapui. Nevyriausybinių organizacijų prašymas, Nacionalinės sveikatos tarybos nuomonė ir tarptautinių ekspertų paraginimai nesudomino ir Prezidentės. Nebesinori nei teisti nei kaltinti, nes Seimas Prezidentę pamokė tą pačią dieną, kai ji paskelbė apie pasirašytą įstatymą. Prezidentės teigimu nereikia draudimų, reikia kompleksinių priemonių, mažinančių alkoholinių gėrimų prieinamumą nepilnamečiams. Tačiau vos sužinoję apie Prezidentės sprendimą Seimo nariai plenariniame posėdyje atmetė siūlymus didinti legalų alkoholio įsigijimo amžių iki 21 metų, steigti specializuotas alkoholio parduotuves ir drausti paslėptą reklamą. Visos šios priemonės, kaip ir reklamos draudimas buvo skirti būtent vaikams. Kaip ir prognozavau, Prezidentei pasirašius reklamos draudimo atšaukimą, nebereikalingu tapo ir įstatymo pataisų paketas, nes niekam nebereikėjo pasirodyti geriems. Už gautus iš alkoholio pramonės pinigus atidirbta, niekam nebereikia įrodinėti, kad reikia kompleksinių priemonių, o ne alkoholio reklamos.  Ką gi Jūsų Ekselencija, dabar ir jūs būsit atsakinga už mūsų vaikų likimą. Be to pažiūrėsim kokius svertus panaudosit bandydama siekti tų mistinių „kompleksinių alkoholio vartojimo mažinimo priemonių“. Jus išdūrė taip pat kaip nevyriausybininkus.
Dabar labai makabriškai skamba buvę Prezidentės raginimai burti visuomenę, suburti kritinę masę, kuri pasipriešintų oligarchų ir verslo grupių spaudimui, bei priverstų politikus elgtis atsakingiau. Būtent prezidentė neišgirdo tų šimtų suburtų visuomeninių organizacijų, kurios prašė saugoti visuomenę, o ne skandinavų aludarius. Manau, kad tai yra viena didžiausių Prezidentės padarytų politinių klaidų, turėsiančių didelę žalą visuomenės sveikatai.
O dabar grįžkime į Seimą. Manau reikėtų nepagailėti 30 litų už internetinį adresą ir registruoti svetainę www.nemokams-cirkas.lt ir visus toje svetainėje besilankančius nukreipti į www.lrs.lt. Išskyrus vieną kitą racionalią mintį, daugumos Seimo narių pasvarstymai apie alkoholio kontrolę labiau panašėjo į psichiatrijos skyriaus pacientų kliedesius nei į racionalią diskusiją. Vienas siūlė vedybų datą atidėti iki 21 metų, kitas siūlė į butus įvesti alkoholio kranelius, trečias kalbėjo apie alaus reklamą vaikų knygelėse ir pan. Teatleidžia man mano mokytojai, bet šį kartą nesusilaikysiu. Tuo metu kai studijavau psichiatriją ir tekdavo apklausinėti psichikos ligonius, buvo įprasta manyti, kad mąstymo nenuoseklumas, klampumas, rezonieriškas mąstymas, simbolinis mąstymas, didybės manijos simptomai, taip pat tokie atvejai kai uždavus vieną klausimą į jį atsakoma visiškai ne į temą ir pan. buvo laikomi psichikos sutrikimo ar net ligos simptomais. Apgailestaudamas turiu pasakyti, kad kiekvienas paskaitęs psichiatrijos vadovėlį ir pažiūrėjęs Seimo plenarinį posėdį labai nustebtų – du trečdaliai Seimo narių turi rimtų psichikos ligų simptomų. Tada viskas pasidaro labai aišku, nes iš psichikos ligonio tikėtis labai racionalių sprendimų, gebėjimo analizuoti ir vertinti mokslinius tyrimus bei argumentus matyt neverta. Ir ligonis juk nekaltas, kad jis ligonis, tačiau jei visuomenė būdama ne ligoniu ligonius susodina vadovauti sau patiems, tai neturėtų stebėtis, kad priimami sprendimai panašės į kliedesį, kuriam racionalaus paaiškinimo nerasit.  
Kaip jau ir buvau minėjęs ne kartą, šios kadencijos Seimas net nesiruošė spręsti alkoholio vartojimo problemų. Iš tiesų šios kadencijos Seimas gadino net ir praeitos kadencijos Seimo darbus. Bandė sumažinti akcizą alkoholiui, prailginti naktinės prekybos laiką, atidėjo draudimo prekiauti alkoholiu kioskuose terminą, atšaukė net nespėjusį įsigalioti alkoholio reklamos draudimą. Seimas melavo, manipuliavo, pažeidinėjo procedūras, slapstėsi nuo visuomenės ir pan.
Ir vis tik, šis procesas visuomenei išėjo į naudą. Negaliu tuo abejoti nė minutės, nors priimtas sprendimas ir sukels trumpalaikio nusivylimo bangą. Šis procesas apnuogino Seimo darbo virtuvę, parodė kokie veidmainiai, melagiai ir korumpuoti yra mūsų politikai. Parodė, kad visuomenė yra neabejinga tam kas vyksta. Manau faktas, kad per 2 paras Kreipimąsi į Prezidentę dėl įstatymo vetavimo pasirašė net 250 nevyriausybinių organizacijų kalba pats už save. Ir tai ne viskas, parašų registraciją teko sustabdyti skubant įteikti juos Prezidentei, deja, Prezidentė laukti nebuvo nusiteikusi. Šis procesas parodė ir tai, kad demokratinis procesas yra įmanomas ir privalo būti naudojamas. Seimo narių rinkėjų informavimas apie jų išrinktųjų darbeliu davė neabejotiną naudą. Sukurta duomenų bazė, kurioje sisteminami Seimo narių balsavimo rezultatai padės lengviau priminti Seimo narių darbus atėjus rinkimams. Visuomenė mobilizavosi ir dabar nesustos. Jei Seimas ir toliau ignoruos visuomenę, jų laukia nelinksma ateitis. Jei pakaktų smegenų seimas bendrautų su visuomene, tačiau mūsų Seimo atveju noras bendrauti ir klausytis  atsiranda po to kai minia susirenka daužyti Seimo langų. Būtų labai gaila, jei tai pasikartotų. Jei nuojauta neapgauna visuomenėje artėja liūdnai istorijoje pagarsėjęs momentas kai apačios nebenori, o viršūnės nebegali.
Šis procesas neabejotinai prisidėjo prie visuomenės edukacijos. Didesnė visuomenė dalis sužinojo kaip pasitikrinti Seimo narių balsavimo rezultatus, kaip juos stebėti internetu ir pan. Tai demokratėjimo proceso dalis.
Jei kuris nors Seimo narys lengviau atsikvėpė po šio Prezidentės sprendimo, tai jis labai suklydo. Mes turime visų balsavimų rezultatus ir ateis laikas, kai apie juos priminsim. Dar nebaigtos teisinės procedūros dėl Seimo statuto pažeidimų priimant įstatymo pataisas. Atsakymo dėl Seimo narių viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo konflikto dar nedavė ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Visuomenė dar nežino, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas, gavę skundą dėl galimo Seimo narių interesų konflikto neinformavo Seimo apie tai ir nesustabdė svarstymo, kol bus išsiaiškintos aplinkybės, nes Seime alkoholio įstatymo pataisa priiminėjo ir AB Stumbras akcininkai. A.Salamakinas buvo nebylus, nors iki tol mielai nagrinėjo karvės tešmeniu besimojuojančius Seimo narius, Seimo narius skaitančius paskaitas universitetuose ir pan. Kažin ar principingumo užteks ir šį kartą. Jei ne, ponas Salamakinai ir apie tai pranešim visuomenei.
Kadangi demokratinis procesas nebuvo įmanomas, dalį savo veiklų perkelsim į pogrindį ir be jokių skrupulų mūsų vaikų ateitį savo pelno naudai paaukojusių alkoholio gamintojų laukia "įdomus" istorijos laikotarpis.

9 komentarai:

Blogorama.lt rašė...

Kur galima būtų pamatyti jūsų kreipimasį siųstą p-rezidentei ir pasirašiųsiųjų sąrašą?

Vladas rašė...

kokiu adresu galima stebėti Seimo narių balsavimus?

Naglis Puteikis rašė...

Alkoholio gamybos ir prekybos magnatai per jų nusamdytą nelegalų lobistą S.Galadauską sutvarkė ne tik Seimo narius, bet ir žiniasklaidą: šiame straipsnyje nėra nė vieno žodžio apie tai, kad 54 Seimo nariai pasirašė kreipimąsi į prezidentę, kad vetuotų šias alkoholio reklamą leidžiančias pataisas. Nuostabi informacijos laisvė. Ačiū 15min bent už tai, kad pranešė, kad Prezidentė pasirašė šį įstatymą, o tai kitos žiniasklaidos šį faktą visai nutylėjo.

KELETAS ĮDOMIŲ ATRADIMŲ:
"„Kaip BNS antradienį sakė prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė, šalies vadovė minėtas įstatymo pataisas pasirašė praėjusią savaitę. Prezidentės teigimu, Lietuvoje galiojantys apribojimai alkoholio reklamai yra pakankami ir atitinka ES praktiką.
„Reklamos draudimas nėra vienintelė ir veiksmingiausia kovos su alkoholio vartojimu priemonė. Svarbiausia – alkoholio prieinamumo ribojimas.– prezidentės poziciją BNS perdavė D.Ulbinaitė.
Apie D.Grybauskaitės sprendimą pasirašyti pataisas prezidentės spaudos tarnyba viešai neskelbė.
Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Dainius Budrys sveikina prezidentės sprendimą pasirašyti alkoholio reklamos draudimą atšaukiantį įstatymą: „Mano nuomone, prezidentė, kaip buvusi finansų ministrė, finansų eurokomisarė priimdama sprendimą atsakingai įvertino šios pramonės sukuriamas darbo vietas ir biudžetui nešamą naudą“, – 15min.lt sakė D.Budrys.“

Naglis Puteikis rašė...

Alkoholio gamybos ir prekybos magnatai per jų nusamdytą nelegalų lobistą S.Galadauską sutvarkė ne tik Seimo narius, bet ir žiniasklaidą: šiame straipsnyje nėra nė vieno žodžio apie tai, kad 54 Seimo nariai pasirašė kreipimąsi į prezidentę, kad vetuotų šias alkoholio reklamą leidžiančias pataisas. Nuostabi informacijos laisvė. Ačiū 15min bent už tai, kad pranešė, kad Prezidentė pasirašė šį įstatymą, o tai kitos žiniasklaidos šį faktą visai nutylėjo.

KELETAS ĮDOMIŲ ATRADIMŲ:
"„Kaip BNS antradienį sakė prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė, šalies vadovė minėtas įstatymo pataisas pasirašė praėjusią savaitę. Prezidentės teigimu, Lietuvoje galiojantys apribojimai alkoholio reklamai yra pakankami ir atitinka ES praktiką.
„Reklamos draudimas nėra vienintelė ir veiksmingiausia kovos su alkoholio vartojimu priemonė. Svarbiausia – alkoholio prieinamumo ribojimas.– prezidentės poziciją BNS perdavė D.Ulbinaitė.
Apie D.Grybauskaitės sprendimą pasirašyti pataisas prezidentės spaudos tarnyba viešai neskelbė.
Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Dainius Budrys sveikina prezidentės sprendimą pasirašyti alkoholio reklamos draudimą atšaukiantį įstatymą: „Mano nuomone, prezidentė, kaip buvusi finansų ministrė, finansų eurokomisarė priimdama sprendimą atsakingai įvertino šios pramonės sukuriamas darbo vietas ir biudžetui nešamą naudą“, – 15min.lt sakė D.Budrys.“

Unknown rašė...

Vladai, balsavimus visada galite rasti Seimo tinklapyje www.lrs.lt skyrelyje informacija apie Seimo posėdžius.
Šiuo konkrečiu atveju balsavimą galite pažiūrėti čia:
http://www3.lrs.lt/pls/inter/w5_sale.bals?p_bals_id=-12684
Balsavusieji už pasisakė, kad alkoholio reklama išliktų ir jų buvo dauguma.

Unknown rašė...

Blogorama, įdedu visą kreipimąsi su sąrašu savo sekančiame straipsnyje.

bbd336 rašė...

"Seimo narys Petras Luomanas papasakojo, kad savo elektroniniu paštu gavo S. Galadausko pasirašytą skatinimą Seimo nariams, kaip reikėtų balsuoti už Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas." - ar nebūtų tikslinga paviešinti tokį laišką?

Jurgis rašė...

Aš Jurgis Bielinis tikrai esu įsitikimęs, kad šio ir praėjusių Seimų nariai, nešskiriant ir A.Tarybos, buvę Vyriausybės nariai, Prezidentai turi problemu su ssvo psichine sveikata... Yrodymas: 1918 m.iš pelenų kėlusi, iki siūlo galo apvogta Lietuva iki 1940 m.atkurtos valstiečių klasės pagalba sukrovė 12 tonų aukso atsargų.Dabar per panašų laiką nenustekenta lietuva, gal 4 kartus daugiau turi skolų. Anie suprato alkoholio žalą -įsivedė Alk. monopolį.Šie gi visuotinai alkoholį reklamuoja.
platina.„Dabartiniai“ pasaulinės alkoholio žalos pasekmių nepripažįsta. Kad Prezidentei neparašyčiau laiško alkoholininkų tarnai iki šiol užblokavo jų išsiuntimą

Jurgis rašė...

Aš Jurgis Bielinis tikrai esu įsitikimęs, kad šio ir praėjusių Seimų nariai, nešskiriant ir A.Tarybos, buvę Vyriausybės nariai, Prezidentai turi problemu su ssvo psichine sveikata... Yrodymas: 1918 m.iš pelenų kėlusi, iki siūlo galo apvogta Lietuva iki 1940 m.atkurtos valstiečių klasės pagalba sukrovė 12 tonų aukso atsargų.Dabar per panašų laiką nenustekenta Lietuva, gal 4 kartus daugiau turi skolų. Anie suprato alkoholio žalą -įsivedė Alk. monopolį.Šie gi visuotinai alkoholį reklamuoja.
platina.„Dabartiniai“ pasaulinės alkoholio žalos pasekmių nepripažįsta. Kad Prezidentei neparašyčiau laiško alkoholininkų tarnai iki šiol užblokavo mano kompiūterį jų išsiuntimą