Ieškoti šiame dienoraštyje

Puslapiai

2012 m. rugsėjo 19 d., trečiadienis

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos Krikščionių Demokratų partijos Prezidiumui


Kreipiuosi Į Jus prašydamas paaiškinti kokia yra oficiali TS-LKD pozicija tabako ir alkoholio kontrolės klausimais. Viešumoje nuolat teigiama, kad TS-LKD yra politinė jėga, pasisakanti už Lietuvos gyventojų sveikatos išsaugojimą, tačiau pastarųjų mėnesių įvykiai verčia abejoti tokiais teiginiais.
Didžiausią žalą TS-LKD partijos įvaizdžiui padarė dalies TS-LKD frakcijos Seime balsavimas už alkoholinių gėrimų reklamos draudimo atšaukimą. Jei ne šių Seimo narių balsai, sprendimas atšaukti alkoholinių gėrimų reklamos draudimą nebūtų priimtas, todėl teiginiai, kad dauguma frakcijos narių vis tik balsavo tinkamai, yra beverčiai. Viešai niekada taip ir nebuvo atsakyta, kaip su partine drausme dera veiksmai, kuomet frakcijos seniūnas derina pozicijas dėl alkoholio reklamos draudimo atšaukimo su aludarių atstovais, tuo tarpu nevyriausybinės organizacijos į frakcijos posėdžius neįsileidžiamos. Kaip su deklaruojamomis partijos vertybėmis dera 2009 – 2012 partijos veiklos programos teiginių pažeidinėjimas, nesilaikant įsipareigojimų siekti ten numatytų alkoholio kontrolės priemonių?
Kaip suprasti, kad alkoholio, tabako ir narkotikų kontrolės politika yra palikta keliems aktyviems partijos nariams, tokiems kaip A.Matulas, V.V.Margevičienė, V.M. Čigriejienė ir kt., kai tuo tarpu partijos vadovybė su frakcijos seniūnu priešakyje nedaro nieko, kad klausimai nebūtų mėtomi iš Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkės?
Norėčiau gauti atsakymą kokiu būdu TS-LKD priklausančių ministerijų vadovai ir atstovai veikia priešingai nei deklaruota partijos programoje. Ar oficiali TS-LKD pozicija sutampa su Finansų ministrės pozicija neskirti pinigų Sveikatingumo metams tuos pinigus į valstybės biudžetą sukaupiant iš 2 proc. padidinto tabako ir alkoholio akcizo?
Kaip paaiškinti, kad Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkui teikiant pataisas dėl akcizo alkoholiniams gėrimams didinimo, Finansų ministerija ir Vyriausybės kancleris aktyviai gina priešingą poziciją?
Kaip paaiškinti, kad Seimo sveikatos reikalų komitetui svarstant tabako kontrolės klausimus, TS-LKD priklausančios Ūkio ministerijos atstovai visais įmanomais būdais siekia, kad tabako kontrolės priemonės (dideli vaizdiniai įspėjimai apie žalą sveikatai ir kt. ) nebūtų priimtos, arba jų priėmimas būtų atidėtos? Kaip atsitinka, kad Ūkio ministerija teikia niekuo nepaaiškinamus siūlymus naikinti tabako auginimo licencijavimą ir pan.?
Ar tokia situacija reiškia, kad partijos viduje visiškai nėra sutarimo šiais klausimais ir klausimų sprendimas yra paliktas pavieniams frakcijos nariams, tačiau jie negauna visuotinio partijos ir ypač partijos vadovų palaikymo.
Atsakymo norėčiau sulaukti iki ateinančių Seimo rinkimų, kad mano vadovaujama Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija galėtų tinkamai informuoti rinkėjus apie jūsų partijos poziciją.
Iš anksto noriu informuoti, kad paaiškinimas jog partija yra nuveikusi ir labai daug gerų darbų šioje srityje yra nepriimtinas, nes dešimties žmonių išgelbėjimas nesuteikia teisė vieną žmogų nužudyti.

Tikiuosi greito jūsų atsakymo.

Pagarbiai,

LR Premjero visuomeninis patarėjas narkotikų, tabako ir alkoholio vartojimo prevencijos klausimais
Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas
LSMU MA VSF Sveikatos tyrimų instituto vadovas
doc. Aurelijus Veryga

2 komentarai:

Unknown rašė...

SUPER !!!

Unknown rašė...

Laaabai gerai pasakyta. Ypac apie tai, kad 10 zmoniu isgelbejimas nesuteikia teises viena nuzudyti. Tikiuosi, kad politikai sureaguos i pastebejimus ir kita kadencija aktyviau darbuosis zmoniu nuodijimo apribojimo klausimais. Taip pat tikiuosi, kad Aurelijus nenustos ikyriai zyzti vis garsiau ir dazniau, kol patys politikai susipras, kad geriau isspresti zmoniu nuodijimo problema, nei pastoviai isekoti pasiaiskinimu, kodel nieko nera padaryta. SUPER.