Ieškoti šiame dienoraštyje

Puslapiai

2013 m. balandžio 27 d., šeštadienis

Pagaliau Seimas rado ekonomikos gelbėjimo būdą




Kaip sakoma dar nespėjo senosios kadencijos Seimo ir kvapas išsivėdinti, o naujosios kadencijos Seimas jau ėmėsi rimto darbo. Ir niekam nekyla abejonių, kad vienu svarbiausių darbų laikytinas Lietuvos ekonomikos skatinimas. Kaip ir pridera, vienu aktyviausių ekonomikos gaivinimo idėjų generatorių yra Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis. Tik mielieji klystate, jei manote, kad kylant tiek debatų dėl energetikos, mokesčių peržiūrėjimo ir kitų svarbių su ekonomika susijusių dalykų apie juos ir kalbėsime. Nelabai išmanau paminėtus dalykus, todėl ir nosies ten nekišiu. Tačiau mane itin suintrigavo R.Žemaitaičio pateiktas kaimo gelbėjimo receptas. O tas receptas pasirodo yra labai paprastas, jo cheminė formulė yra C2H5OH. Trumpai tariant Žemaitaitis panūdo legalizuoti naminės degtinės gamybą. Ko gero labai stebėtis nereikėtų, nes Seimo nariai vadovaujasi ne kokiais nors ten moksliniais ar teisiniais argumentais, o savo organoleptiniais pojūčiais. O tuos pojūčius labai pastimuliuoja draugiškai nusiteikę rinkėjai, nepaisydami jokių įstatymų sėkmingai sau verdantys naminę degtinę ir su pasididžiavimu ją pilstantys nuo rinkėjų pervargusiems politikams, ar net nuo pacientų norintiems pailsėti medikams. Po tokių degustacijų sukyla nenumaldomas noras tas degustacijas iškelti iš gėdingo nelegalumo šešėlio.Todėl nepaisant nesėkmingų buvusių kadencijų parlamentarų pastangų įteisinti naminės degtinės gamybą, šioje kadencijoje to ėmėsi pats Ekonomikos komiteto pirmininkas, kaip ir pridera pateikdamas  argumentus apie tai, kaip toks žingsnis didins biudžeto surinkimą, kurs darbo vietas ir t.t.
Būtų gražu, jei nebūtų apgailėtina dėl kelių dalykų. Paanalizuokim Seimo narių aiškinamąjį raštą[i]. Jame teigiama, kad „Nepaisant Alkoholio kontrolės įstatymo reikalavimų ir Baudžiamajame kodekse numatytų griežtų bausmių namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų gamyba vyksta didžiuliais mastais, dažnai gaminami ir realizuojami ne tik sveikatai, bet ir gyvybei pavojingi alkoholio produktai. „  Norisi tik paklausti gerbiamų Seimo narių, o kiek jų ranką prie širdies pridėję galėtų patvirtinti, kad neprisidėjo prie tos gamybos skatinimo, bent jau tuo, kad kas kartą važinėdami pas rinkėjus tą naminę degtinę geria? Vadinasi patys Seimo nariai nesilaikydami įstatymų daro prielaidą, kad tų įstatymų laikysis kiti? Šiuo atveju jau kalbant apie sušvelnintą reguliavimą, kurio vis tik tektų laikytis. Kokia tikimybė, kad iki šiol įstatymus pažeidinėję ir naminę gaminę veikėjai, jos gamybą įsiteisinę staiga taps uoliais įstatymų vykdytojais ir gamins tiek kiek galima ir elgsis pagal įstatymo raidę? Žinant lietuvių būdą ieškoti ne įstatymo įgyvendinimo, o apėjimo būdų, aš tuo naujų atsivertėlių nuoširdumu nuoširdžiai suabejočiau.
Tiesa daug kuo matyt abejoja ir patys pataisų rengėjai. Vienoje vietoje jie rūsčiai mini į šalį plūstančią kontrabandą, pilstuko fabrikėlius ir panašius baubus „Į šalį plūsta alkoholio kontrabanda, veikia pogrindiniai „pilstuko“ fabrikėliai, todėl nuodijami šalies žmonės ir valstybės biudžetas dėl nelegalios veiklos negauna pajamų dėl nesumokamo akcizo ir pridėtinės vertės mokesčio. Priėmus įstatymo projektą atsiras tam tikra galimybė kontroliuoti stiprių namų gamybos alkoholinių gėrimų gamybos ir pardavimo procesus.“, ir nuoširdžiai tikisi naminės degtinės legalizavimu prisidėti prie nelegalios prekybos mažinimo, kitoje vietoje jau teigia, kad naminę galės gaminti tik tie, kas „Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai. Tik tokiose kaimo turizmo sodybose galės veikti namų gamybos alkoholinių gėrimų įranga ir poilsiautojai turės galimybę stebėti šių gėrimų gamybos procesą. Pagaminti gėrimai bus vartojami ir parduodami tik ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje.“ Tai lyg ir bandoma pademonstruoti šio reiškinio ribotumą ir nepavojingumą. Tai gal ponas Žemaitaiti galėtumėt apsispręsti ar tas reiškinys bus toks mažas, kad apsiribos tik ragavimu ir proceso demonstravimu, ar taps tokiu masiniu, kad mažins visą nelegalią prekybą alkoholiu.
Vienoje radijo laidoje R.Žemaitaitis teigė jog esą jis girdėjo, kad Latvijoje legalizavus naminę aplink tose vietose išnyko taškai, nes ūkininkai patys juos išnaikino. Labai įdomus argumentas, tik ar Seimo narys pats supranta ką kalba? Jei jau ta naminė skirta degustacijai ir proceso demonstravimui, tai prie ko čia tie taškai, kuriuose paprastai perka ir geria prasigėrę alkoholikai. Vaidinasi Seimo narys pats pripažįsta, kad leidus varyti naminę degtinę ja užtvindomi visi aplinkiniai kaimai.
Dar juokingesni atrodo argumentai apie perteklinių grūdų panaudojimą. Aiškinamajame rašte teigiama, kad 200 ūkių pagamins po 400 litrų samanės. Vadinasi iš viso per metus būtų apie 80 000 litrų. Įvairiuose šaltiniuose galima rasti, kad iš tonos grūdų galima gauti apie 370 litrų etanolio. Vadinasi visam paminėtam kiekiui pagaminti reikėtų maždaug 216 tonų grūdų. O Lietuva per metus prikulia virš 3 milijonų tonų grūdų. Ko gero tie 216 tonų šiame kontekste atrodo daugiau nei juokingai. Matyt Ekonomikos komiteto  pirmininką labiau domina mokslinė fantastika ir pasakos, o ne realūs skaičiai ir argumentai.
Žinoma vėl prisiminta dar K.Starkevičiaus vadovautoje ministerijoje pagaminta frazė „Naminė degtindarystė ir kiti tradiciniai gėrimai yra Lietuvos kulinarijos paveldo dalis, todėl saugotina ir eksponuotina kultūros vertybė.“ Pati istorija, kaip Žemės ūkio ministerijoje sudaryta grupė degustavo naminę degtinę (kurią pasak specialistų kažkas atnešė ir paliko prie ministerijos durų, nes jos gaminti ir pirkti negalima) ir pripažino ją kulinariniu paveldu, yra verta atskiros istorijos. Įdomu tik ar čia tokia įprasta praktika, kai ministerijos atstovai geria viską ką randa paliktą prie ministerijos durų. Jei taip, tai gal ir nereikia stebėtis tokiais pasiūlymais. Jei jau pats alkoholis yra pripažįstamas vertybe (nors moksliškai tai yra kancerogenas, teratogenas ir klasikinė psichoaktyvi medžiaga), tai turbūt ir alkoholizmas bei po to sekančios savižudybės turėtų būti pripažintos kultūrinėmis vertybėmis. Gal jas reikėtų net pasiūlyti į UNESCO sąrašą įtraukti, kad neišnyktų.
Tikėtis, kad naminės degtinės gamybą kas nors kontroliuos yra daugiau negu naivu, nes jau dabar policija neturi lėšų ir pajėgumų tvarkytis su visais jai užkrautais darbais. O atidarius dar vienus vartus jau kaip Latvijoje reikėtų galvoti apie ligoninių uždarymą, nes valstybė nebepajėgi visiems sumokėti už gydymą. 
Naminės deginės reikia ne kaimui ir ne ūkininkams, o iš gero gyvenimo nebežinantiems kuo beužsiimti ir kaip save bepalinksminti politikams.
Matant, kad politikai imasi legalizuoti tą ką patys pabando ir jiems patinka, galima tik spėti, kad sekantys pasiūlymai bus legalizuoti marihuanos vartojimą ir viešnamius.

9 komentarai:

Unknown rašė...

Aš manau, kad naminės varymas, kanapių auginimas tikrai padės suklestėti Lietuvos ekonomikai . Be to įrodyta, kad kokainas suteikia daug energijos ir entuziazmo , todėl galima būtų leisti darbe uostyti kavos pertraukėlių metu įmonėse ne tik legaliai, bet ir turėtų būti skatinamas ir išduodamas, kaip darbo priemonė

Unknown rašė...

As uz kitus bet ne uz namine. Namines legalizavimas lietuvos prazutis(prasigers) manau kad parukyma legalizavus tikrai butu protingiau, pvz. Olandija buvo prasigerus tauta o dabar.

Unknown rašė...

Negalima legalizuoti nei naminės degtinės gamybą, nei kanapes ar kitus narkotikus. Bėdos daug jau yra su legaliais narkotikais: alkoholiu ir tabaku. Kas bus jeigu dar daugiau pradėsime legalizuoti? Dėl alkoholio - reikia atkurti valstybinį alkoholio monopolį arba reikalauti iš alkoholio gamintojų ir prekeivių, kad atlygintų daromą žalą valstybei ir Lietuvos gyventojams. Dar galima būtų dalį daromos žalos atlyginimo perkelti ir ant vartotojų pečių, tačiau jiems paliekant teisę kreiptis į teismus dėl pavyzdžiui reklamos poveikio, kurios pasėkoje jie patyrė žalą savo organizmui. Kiek žinau, Baltarusijoje, berods, jau yra priimtas įstatymas, jog jeigu vartoji alkoholinius gėrimus - už gydymą, kuris yra dėl alkoholio varojimo, susimoki pats.

Unknown rašė...

Čia mano sarkazmo kai kas nesuprato ir dar bando diskutuoti... Juokauti pavojinga

Unknown rašė...

Na Vytai, sunku dabar su tais juokais Lietuvoje :)

bbd336 rašė...

turbūt koks trečdalis seimo narių turi rimtų problemų su alkoholiu, girti važinėja, šlitinėja po seimą, daužo žmonoms veidus, skundžiasi negalį svečių iš užsienio pavaišinti nacionaliniu kulinarijos paveldu darbe ir visaip kitaip čiūdinasi, bet jiems vis tiek matai mažai dar degustacijų.. matyt pasitvirtina liaudies posakis - su kuo sutapsi, toks ir pats tapsi..

Unknown rašė...

Labai ačiū Aurelijau. Sėkmės ir tvirtybės.

bbd336 rašė...

kažką viena ausim išgirdau, į seimo kavinukę sugrįžta alkoholis, niekaip be to mūsų seimūnai neišsiverčia, pagrindinis darbo instrumentas matyt.. :-D

Unknown rašė...

Seimas, tai, jau tapęs, kaip ir alkoholizmo simbolis. Neseniai draugė pasakojo dirbo seime, teko jai ieškoti popieriaus spausdinimui, tai keletoje spintelių aptiko tuščių brendžio, viskio butelių. Neabejoju, kad tai buvo tikrų tikriausia vizualinė medžiaga ir pavyzdys kovai prieš šitą narkomaniją, o turinys neabejotinai buvo išpiltas į kriauklę .