Ieškoti šiame dienoraštyje

Puslapiai

2013 m. rugsėjo 25 d., trečiadienis

Šiandien daug ką supratau

Iš tikrųjų tokia banali ir nuvalkiota tiesa, kad genialūs yra labai paprasti dalykai ir kad kartais gyvenime nesugebame pamatyti akivaizdžių dalykų, šiandien man ir vėl apie save priminė.
Įpusėjau skaityti knygą, kuri bus antroji many gyvenime, neabejotinai pakeisianti mano požiūrį į daugelį dalykų, mano požiūrį į probleminius vaikus, pacientus, nusikaltėlius. Nusipirkęs šitą knygą iš autoriaus rankų ir gavęs jo autografą pagalvojau, kad tai ko gero bus dar viena knyga, kuri dulkės mano lentynose ir lauks vis ilgėjančios eilės būti „kada nors „ perskaityta. Bet pradėjus skaityti pirmus puslapius galiu pasakyti, kad ne aš, o knyga pradėjo mane valgyti. Labai paprastai ir aiškiai paaiškinta daugybė mums kasdien akis badančių problemų priežasčių ne tik praktiko pastebėjimų, bet ir mokslinių tyrimų lygyje. Skaitydamas radau patvirtinimus tam, ką anksčiau galėdavau tik įtarti ar daryti prielaidas. Skaitydamas radau atsakymą, kodėl vaikai iš probleminių šeimų ne tik dėl netinkamo pavyzdžio bet ir dėl labai aiškių biologinių dalykų lieka sunkiai valdomais, linksta nusikalsti, patys nesugeba tinkamai auginti savo vaikų. Radau labai aiškų atsakymą daugelio mokytojų išsakomoms problemoms dėl „sunkėjančių“ vaikų, supratau, kodėl man pačiam labai sunkiai sekėsi padėti  kai kuriems pacientams ar jų vaikams. Supratau, kodėl mūsų kaimai grimzta vis gilyn ir atrodo beviltiška, kad galės išlipti iš tos duobės. Supratau, kodėl smurtas prasiveržia vis brutualesnėmis formomis ir darosi sunkiau valdomas.
Suintrigavau? Pasistengsiu gauti autoriaus sutikimą ir rasti lėšų šitos knygos vertimui į lietuvių kalbą ir išleidimui. Neabejotinai rekomenduosiu savo draugams, kolegoms gydytojams, studentams. Manau pabūsiu despotas ir savo doktorantams šią knygą padarysiu privaloma.
Knygą nusipirkau būdamas pirmojoje Tarptautinėje vaisiaus alkoholinio spektro sutrikimų konferencijoje Edmontone (Kanadoje). Jau ir pati konferencija daugeliu atvejų atvėrė akis. Šita knyga padėjo tašką.
Skaitant galvoje sukasi tik viena mintis: koks absurdas. Turim tiek daug problemų, šalys leidžia milijonus, kad tas problemas spręstų. Ir jas be abejo reikia spręsti. Ko gero tik tai, kad Lietuvoje ginklai nėra pardavinėjami kiekvienam norinčiam, mes dar neturime tokių atvejų kaip masiniai šaudymai JAV mokyklose. Nors viskas ką darome mus prie to veda.
Visų šitų problemų sprendimas yra kartu ir paprastas ir sudėtingas. Paprastas, nes pakaktų, kad nėščiosios nevartotų alkoholio. Sakysit ir vėl jis su savo alkoholiu. Bet neskubėkit. Tiesiog paskaitykit. Parsisiųskit ar dar kokiu nors būdu gaukit ir tiesiog paskaitykit. Manau ta knyga turėtų būti privaloma kiekvienam gydytojui ir mokytojui.
O sudėtingas šitas sprendimas yra todėl, kad mes į pelkę nukeliavom jau labai toli ir apsisukus grįžti atgal gali prireikti ypatingų pastangų ir užsispyrimo. Visuomenėje, kuri leido alkoholio gamintojams sukurti visokius alaus ir kitų gėrimų mišinius gurkšnojančios seksualios, geidžiamos ir patrauklios merginos ar moters įvaizdį, vos jai pastojus virsti labai rimta ir teisingai besielgiančia mama yra tragiškai sunku. Sunku ir dėl to, kad dalis tų mamų jau gimė geriančioms mamoms ir savo elgesio pilnai valdyti nebesugeba.
Kaip ir sakiau viskas knygoje, o aš pasistengsiu paruošti ne vieną straipsnį šita tema.

Knyga vadinasi „The Fatal Link“, o jos autorius Jody Allen Crowe. 

6 komentarai:

simas rašė...

Labai įdomu. Lauksiu vertimo ar publikuotų knygos ištraukų!

simas rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Unknown rašė...

Rekomenduoju dokumentini filma KLESTEJIMAS (THRIVE)- antroje dalyje rasite atsakymus kur to absurdo saknys.

Unknown rašė...

problemą galima išspręsti tik per tikėjimą Dievu...tik Dievas gali pakeisti žmogų....pats žmogus, dėja pats pasikeiti negali...

Donatas rašė...

Prie ko cia Dievas ir prie ko cia tikejimas juo ir negaliu kaip ima siutas, kai tokioj geroj recenzijoj atsiranda kazkokiu bevaliu fanatiku paliekanciu viska "Dievo" rankoms .... Autoriui aciu uz rekomendacija.

tarp kitko rašė...

Kaip būtų gerai kad vien alkoholio atsisakius išsispręstu visos šios problemos... Jūs turbūt žinote kad cukraus skilimo produktas yra alkoholis. Ir žiūrint iš to taško mes visi esame alkoholikai :D nu taip taip apspange mes nevaikštom, nes mūsų organizmas turi mechanizmus kaip tą alkoholį suskaidyti, bet kai mes jo pilame tiek kad nebespeja realiu laiku jo išskaidyti apspangstame :D. Jei gilinantis į nepilnaverciu vaikų gimimą čia jau tema labai plati, nes vaikai tokie gimsta ne vien apsinuodijus alkoholiu, bet ir visokiais kitokiais brudais, nikotinais, kokainais, sunkiaisiais ir ne tik metalais, naftos produktais, konservantais, vaistais ir t.t. Tas alkoholis čia tik dalis ir ne pati didžiausia įtakojanti nepilnaverciu vaikų gimimą... Jeigu norit gilesnės ir išsamesnės info apie nepilnaverciu, nesveikų vaikų gimimą niuansus priežastis, analizės, tyrimus ir panasiai paskaitykit levashovo darbus tada bus dar aiškiau kas kaip ir kodėl...