Ieškoti šiame dienoraštyje

Puslapiai

2015 m. gruodžio 9 d., trečiadienis

Kodėl 0 promilių vairuotojams nebūtų daugumos interesų pažeidimas?

Vos tik Vidaus reikalų ministerija informavo, jog užregistruoti pasiūlymai dėl 0 promilių visiems vairuotojams, o Premjeras interviu pasakė, kad iš principo pritaria šiam siūlymui, bet reikėtų atsiklausti gydytojų. Ir iš karto atsirado „paslaugių gydytojų“, kurių nuomonės ilgai laukti nereikėjo.
Spaudoje atsirado štai toks pareiškimas: „Įteisinus nulio promilių ribą vairuotojams, gali būti pažeisti teisėti didžiosios visuomenės dalies, vartojančios alkoholį atsakingai, interesai, sako gydytojas psichiatras, Vilniaus priklausomybės ligų centro direktorius Emilis Subata.“ (http://auto.lrytas.lt/naujienos/gydytojas-pasake-ka-reiskia-nulio-promiliu-istatymas.htm ) Išdėstyta ir daugiau „argumentų“: „Jis teigė, jog daugumoje Europos Sąjungos valstybių leistina alkoholio riba kraujyje vairuotojams yra 0,5 promilės. Aiškių argumentų dėl reikšmingai sumažėjusios reakcijos pavartojus nedidelį kiekį alkoholio esą nėra. „Tai yra daugiau spekuliacinis klausimas – jei tai minimalūs kiekiai, jie netrikdo atsakingo vartojimo.“
Kadangi, taip pat, kaip ir gerbiamas Emilis Subata esu gydytojas psichiatras, ir taip pat kaip ir jis dirbu su priklausomais nuo alkoholio pacientais, manau, kad turiu teisę išsakyti savo nuomonę.
Pirmiausia straipsnis grįstas išskirtinai spekuliatyvia nuomone. Teigiama, kad reikia atlikti sociologinius tyrimus, kad nežinoma kiek Lietuvoje gali būti priklausomų nuo alkoholio. Tai, deja, nėra tiesa, nes tyrimų yra atliktas ne vienas. Rizikingai ir žalingai alkoholį vartojančių vyrų 20-64 metų amžiaus grupėje yra apie 48 proc., o moterų grupėje apie 16 proc[i]. Tyrimų duomenimis apie 80 proc. Tokių rizikingai vartojančių yra priklausomi nuo alkoholio. O tai gerokai daugiau, nei bando preziumuoti gerbiamas gydytojas.
Dabar dėl didžiosios visuomenės dalies interesų. Drįsčiau nesutikti, nes didžioji dalis visuomenės nesėda už vairo išgėrę. Ir didžiosios dalies visuomenės interesas yra grįžti namo sveikiems ir gyviems ir saugiai jaustis išleidus vaikus į gatvę. Manau, kad tai gerokai persveria savo gyvenimo be gėrimo neįsivaizduojančios visuomenės interesus.
Dar daugiau, gerbiamas gydytojas daro prielaidas, kad esą nėra aiškių įrodymų apie tai, kad nedidelės alkoholio dozės blogintų vairavimo kokybę ir vairavimas išgėrus nedaug esąs atsakingas elgesys.
Tai turiu kiek nuliūdinti savo kolegą. JAV atliktas tyrimas, kuriame išanalizuota beveik 600 tūkst. 1994-2011 m. mirčių registro duomenų, parodė, kad net ir oficialiai leistina JAV 0,8 promilės alkoholio koncentracija vairuotojo kraujyje nėra saugi vairuojant. Rezultatai parodė, kad net ir minimaliai apsvaigę vairuotojai vidutiniškai 46 proc. dažniau pripažįstami vieninteliais avarijos kaltininkais, lyginant su visiškai blaiviais vairuotojais.  Pripažinimas vieninteliu avarijos kaltininku statistiškai patikimai ir nuosekliai dažnėja didėjant vairuotojui nustatytam AKK. Taigimokslo įrodymai  yra priešingi šio Lietuvos kolegos nuomonei. Tyrimo metu nustatyta, kad nėra jokio saugaus alkoholio kiekio, ir kad net minimalus alkoholio kiekis kraujyje yra reikšmingai susijęs su padidėjusia rizika vairuotojui ir aplinkiniams[ii].
Todėl manau, kad visas gerbiamo gydytojo pasisakymas yra nieko daugiau, kaip jokiais tyrimais, įrodymais ar studijomis nepagrįsta nuomonė, kuri žinoma turi teisę egzistuoti, bet neturėtų klaidinti politikų ir sprendimų priėmėjų.  





[i] http://www.vitaelitera.lt/ojs/index.php/bedrosios-praktikos-gydytojas/article/view/857/768
[ii] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24397929

7 komentarai:

AA rašė...

Ponas Aurelijau, Jūs čia sąmoningai klaidinate? Ar, tiesiog, neskiriate promilės nuo procento?

Unknown rašė...

Atsiprašau, įvėliau klaidą dėl vertimo. Iš tikrųjų JAV nurodo procentais, o mums įprasta rašyti promilėmis. Tekstą pataisiau.

Unknown rašė...

Didžioji visuomenės dalis važinėja blaivūs pagal dabartinius įstatymus. Jei būtų 0 promilių - dalis blaivios visuomenės retsykiais taptų neblaiviais su 0.1%.

Taip, ir minimalus alkoholio kiekis teoriškai šiek tiek prastina vairavimo kokybę. Bet avaringumą didina ir daugybė kitų priežasčių. Pvz šnekėjimasis su keleiviais ar telefonu (net ir su laisvų rankų įranga), valgymas, nuovargis, lengvas peršalimas. Muzikos ar radijo klausymas taip pat prastina reakciją - galima mintimis nuklysti nuo kelio ir sumažėja budrumas. Galvojimas apie būsimus darbus taip pat mažina budrumą. Verkiantis vaikas ar erzinančius klausimus uždavinėjantis giminaitis taip pat trukdo vairuoti :)

Jei jau norima vairavimą padaryti sterilia veikla, kurioje reikia maksimalios koncentracijos - prieš reikalaujant 0 promilių, reiktų uždrausti dar n+k dalykų, kurie ne ką mažiau prastina reakciją.

Unknown rašė...

Tiksliau su 0.1 promilės, ne procento..

Donatas rašė...

Klaidingai pateikiat JAV atlikto tyrimo išvadas. Ten tirti ne visi vairuotojai, o tik padarę avarijas, taigi imtis ne reprezentatyvi. Be to, avarijos kaltininku sudėtingesniu atveju lengviau pripažinti neblaivų.

Ragelskis rašė...

O kiek legalios ALKOMAFIJOS advokatėlių išlindo...

Dabar tereikia sulaukti dar ir šundaktarių, lojančių apie "atsakingo vartojimo kultūrą" bei "nedidelio alkoholio kiekio naudą organizmui" - ir bus pilnas komplektas iš IŠGAMŲ, prisidedančių prie lietuvių tautos naikinimo, repertuaro.

Unknown rašė...

Gyvenimas yra daugybės klausimų paslaptis, į kurią reikia atsakyti, su kokia bėda susiduriate žemėje?
Ar jūsų vyras ar žmona paliko gyvenimą be gero paaiškinimo, dėl kurio jūs susipainiojate ir norite, kad jie sugrįžtų į savo gyvenimą? Daktaras Ajayi yra tinkamas žmogus šiam darbui, jis yra galingas burtų ratukas, palaimintas jo protėvių ir dievų priimtas kaip jų ruporas žemėje. Daktaras Ajayi man padeda išgelbėti mano sugedusius namus, sugrąžindamas savo vyrą savo galingu burtu. . Aš ir mano vyras buvome išsiskyrę 9 mėnesius be bendravimo, tačiau su daktaro Ajayi užkeikimu jis grįžo ir mes vėl esame viena laiminga šeima. Jei susiduriate su bet kokiomis gyvenimo problemomis ir jums reikia greito sprendimo, susisiekite su dr. Ajayi burtų raštu „Viber“ arba „Whatsapp“: +2347084887094 arba el. Paštas: drajayi1990@gmail.com