Ieškoti šiame dienoraštyje

Puslapiai

2009 m. lapkričio 24 d., antradienis

Ar Lietuvoje gresia atsakomybė už melą pasipelnymo tikslais?

Panašu, kad negresia, nes priešingu atveju alkoholio gamintojams ir jų pagalbininkams tokia atsakomybė turėjo būti pritaikyta keliolika kartų per praėjusius tris metus.

Šiuo metu spauda mirga straipsniais, kad alkoholio gamintojai rado užtarėjų Seime, ir kad po ilgų „vaikščiojimų“ pas Seimo narius, alkoholio gamintojams pavyko dalį jų įtikinti, kad alkoholio vartojimas šalyje nesumažėjo, o tik persimetė į šešėlinę rinką. Alkoholio gamintojų teigimu todėl valstybė prarado milijonus litų ir alkoholio gamybos įmonių darbuotojai papildė bedarbių gretas.

Norėtųsi pateikti kiek kitokią situacijos versiją ir pakomentuoti kai kurios alkoholio gamintojų ir jiems prijaučiančių politikų teiginius.

Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos prezidentas L.Vilimas teigia: „per devynis 2009 metų mėnesius, jeigu sulyginsime su 2007 – aisiais akcizo surinkimas krito 55 proc.“. Melas. O gal ponui Vilimui su matematika negerai? Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos duomenimis per pirmuosius devynis 2008 metų mėnesius lyginant su 2007 metais stiprių gėrimų pardavimai sumažėjo 16,7 proc. , o 2009 metų tuo pačiu laikotarpiu lyginant su 2008 metais – 26 proc. Suskaičiavus bendrą sumažėjimą gauname, kad 2009 metais lyginant su 2007 metais stipriųjų gėrimų pardavimai sumažėjo 35 proc. Jei pabrangusių gėrimų pardavimas sumažėjo 35 proc., tai kokiu būdu valstybės įplaukos sumažėjo 55 proc. ?

Seimo nario M.Varaškos teigimu stipraus alkoholio pardavimai per 2008 metus krito 20 proc.( lyginant su 2007 metais), o 2009 m. per 6 mėn. dar 35 proc. (lyginant su 2008 metų tuo pačiu laikotarpiu). Iš viso per du metus pardavimai nukrito 55 proc. Paskaičius tokius skaičius pono Varaškos matematikos mokytoją gali ištikti infarktas, nes tokie skaičiavimai nedarytų garbės ir 4 klasės vaikui. Pirmiausia tai Seimo narys lygina skirtingus laikotarpius. Vienų metų paima visus duomenis, o kitų jau duomenis tik 6 mėnesių. Dar daugiau, Seimo narys tiesiog aritmetiškai sudeda procentus (20+35=55). Pirmiausia reikia pasakyti, kad paminėti pirminiai skaičiai yra tiesiog paimti iš lubų, nes tokių mažėjimų nepateikia nė viena valstybės institucija (pirmiausia VMI). O antra, tai procentai aritmetiškai nesudedami, juo labiau skirtingų laikotarpių.

Jeigu lyginti 2009 metus su 2007 metais, tai bendri visų alkoholinių gėrimų pardavimai per pirmus 9 mėnesius sumažėjo tik 19 procentų. O kiek per tą patį laiką sumažėjo kitų produktų rinkos? Panašu, kad alkoholio gamintojai alkoholio vartojimą laiko konstanta, nepavaldžia kainoms, ekonominei padėčiai ir kt.

Policijos departamento generalinio komisaro pavaduotojo V.Račkausko teigimu policija vykdo alkoholio, kaip akcizinės prekės, kontrolę šalies viduje, nes alkoholio gamyba – valstybės monopolija... Be komentarų.

Alkoholio gamintojų teigimu: naminės degtinės gamybos ir nelegalios prekybos taškų nustatyta daugiau, nes sumažėjo legalaus alkoholio prieinamumas. Melas. Policijos atstovų teigimu nelegalios alkoholio gamybos ir prekybos vietų nustatyta daugiau, nes pati policija suaktyvino savo darbą ir suaktyvėjo piliečiai, kurie pranešė apie nusikalstamas veikas.

Seimo nario M.Varaškos teigimu „alkoholio vartojimas nė kiek nesumažėjo“. Įžūlus melas. 2007 metų pirmą ketvirtį buvo nustatyti 704 apsinuodijimo alkoholiu atvejai, o 2009 metų pirmą ketvirtį – 474 (t.y. sumažėjo 33 proc.). 2007 metų pirmą ketvirtį diagnozuotos 1133 alkoholinės psichozės, tuo tarpu 2009 metų tuo pačiu laikotarpiu tik 877, t.y. 23 proc. mažiau. Šie skaičiai labai panašūs į oficialių institucijų pateikiamą alkoholio pardavimų pokytį. Apsinuodijimų ir alkoholinių psichozių skaičius negali mažėti, nemažėjant alkoholio vartojimui. O girtų asmenų viešose vietose daugiau galima pastebėti jau vien dėl to, kad dalis žmonių prarado darbą, ir anksčiau įvairius darbus dirbę girtuoklėliai užsiėmė sena veikla – girtavimu viešose vietose. Kai kuriuose dienraščiuose pateikiama „ekspertų“ nuomonė, kad nemažėja su alkoholio vartojimu susijusių pasekmių yra niekuo nepagrįsta, nes tokių teiginių autorius dr. Raimundas Purvaneckas pats prisipažino, kad jo duomenys yra trijų metų senumo, o jis pats jau nedirba skyriuje ir negali pasakyti kokia šiuo metu yra apsinuodijimų alkoholiniais gėrimais situacija.

V.Račkausko teigimu sumažėjo eismo įvykių, kuriuos padarė neblaivūs asmenys. Pagaliau tiesa. 2008 metais lyginant su 2007 metais girtų vairuotojų padarytų autoįvykių sumažėjo 38 proc., o pirmaisiais 2009 metų mėnesiais dar 25 proc.

L.Vilimo teigimu „Labai panaši situacija buvo prieš 10-11 metų. Kilus Rusijos krizei alkoholio akcizas buvo pakeltas beveik tiek pat, kiek dabar, veikė ir panašūs draudimai prekiauti alkoholiniais gėrimais. Mokesčių inspekcijos duomenimis, etilo alkoholio akcizo surinkimas per keletą metų taip smarkiai nukrito, kad vėliau jį teko mažinti iki pradinio etapo. Tačiau mokesčio surinkimas sugrįžo į tą lygį, kuris buvo, tik po septynerių metų.“ Visiškai teisingai, tik tuomet dėl rublio devalvacijos labai nukrito gyventojų perkamoji galia ir drastiškai sumažėjo alkoholio vartojimas. Sumažėjus alkoholio vartojimui ženkliai sumažėjo su alkoholio vartojimu susijusių ligų ir mirčių, prailgėjo Rusijos gyventojų gyvenimo trukmė. O po tų L.Vilimo minimų septynių metų Rusijos gyventojų mirtingumas taip išaugo, kad pralenkė beveik visus besivystančius kraštus, o 68 procentai Rusijos vyrų net nesulaukia pensijinio amžiaus. Matyt to turėtum siekti ir mes.

„Lietuvos žiniose“ pateikiami „faktai“, kad uždraudus prekybą alumi ir sidru kioskuose, darbo neteks mažiausiai 10 tūkst. žmonių. Labai įdomūs faktai turint galvoje, kad tokiuose kioskuose dirba iki 3000 darbuotojų. Tokių „faktų“ pilna žiniasklaida.

Gerbiamiems Seimo nariams jau reikėtų pagalvoti, ar nereikėtų numatyti teisinės atsakomybės už sąmoningą Seimo narių klaidinimą, siekiant asmeninės naudos, o ypač jei tai atsiliepia gyventojų sveikatai ir gyvybei. Taip pat reikėtų pagalvoti kaip koreguoti LR Asociacijų įstatymą, kad tokios organizacijos, kaip alkoholio gamintojų ar tabako gamintojų asociacijos nebebūtų vienodame statuse su nevyriausybinėmis organizacijomis ir nedeklaruodamos lobistinių interesų dedasi visuomeninėmis organizacijomis, nors iš esmės vykdo lobistinę veiklą, kuria siekiama naudos siaurai verslo grupei.

4 komentarai:

omaigad rašė...

Pykstate. Kad jus melagiu pavadino Vakar per VZ? Deja, Jūs Aurelijau, esate teisus.

Unknown rašė...

žinot ne tiek pykstu, kiek galvoju, kad Seimo narių įžūlumas peržengė jau visas ribas, kai viešai meluojama apie nebūtus kvietimus į komiteto posėdžius, apie tai kad aš pats sugalvoju duomenis ir t.t. Iš tikrųjų po Žinių radijo laidos parašiau prašymą Seimo Etikos ir procedūrų komisijai, kad įvertintų tokį Seimo nario elgesį, bet kažkodėl abejoju, kad iš viso ši komisija kaip nors sureaguotų į mano prašymą.

shradhavan rašė...

p. Aurelijau, pats esu abstinentas, palaikau pastangas mažinti alkoholio vartojimą.

Toks pastebėjimas: savotiškas psichologinis triukas, išjungiantis šabloniškas gynybines reakcijas ir padedantis įtikinti yra girti oponentą: "tu labai protingas, labai išmintingas žmogus, turi visas geriausias savybes" ir t.t., o ne kritikuoti, netgi jeigu pastaruoju atveju daugiau tiesos išsakoma.

Unknown rašė...

aš šituos triukus puikiai žinau, juos puikiai naudojo minėtoje laidoje už kiekvieną jiems priešišką pasisakymą dėkoję naftininkai. "koks puikus klausimas, laukiau šito klausimo, jūs puikiai pastebėjote ir t.t." jūs galit girdėti kiekvieną dieną kartojant politikus viešoje erdvėje. Bet jei pokalbis vyksta be kamerų ir radijo mikrofonų, patikėkit jie tokiomis frazėmis nebesišvaisto. Jų pasakymai būna maždaug tokie "ai čia ir vėl tie blaivininkai" nėra ko jų klausytis, arba pasakoma "čia ir vėl Verygos chebra", išvadinama davatkomis ir t.t. Žinoma labai krikščioniška būtų padėkoti už visa tai ir būti meiliam, bet nuoširdžiai sakau, kad jau nebeišeina, viskam turi būti ribos.