Ieškoti šiame dienoraštyje

Puslapiai

2010 m. rugsėjo 15 d., trečiadienis

Vagiam patys iš savęs ir tuo didžiuojamės


Fenomenas, kai patys save žalojam ir niekinam aiškinamas labai įvairiai. Teigiama, kad mes vis dar esame traumuoti buvusios sovietinės patirties ir pan. Gali būti, kad taip ir yra, bet ar nereikėtų po 20 metų pradėti jaustis savo šalies šeimininkais ir susivokti ką iš tikrųjų darom.

Vos tik atgavę nepriklausomybę vogėm ir nešėm viską ką galėjom. Jei negalėjom sudalyvauti privatizacijos procese ir už „investicinius“ nusipirkti visos fermos ar sandėlio, tai išnešiojom ją po vieną plytą ar šiferio lapą. Dabar tą išvogtą ir suniokotą turtą atstatinėjam už šimteriopai didesnę kainą. Gal tada jautėmės, kad vagiam iš kažko kito, to svetimo ir nematomo priešo, bet ne iš savęs. Bet priešas jau 20 metų kaip nebeegzistuoja. Dabar esam mes patys, mūsų tėvai ir vaikai.

Visiškai neseniai žiniasklaidoje buvo paskelbti „Spinter tyrimų“ atliktos apklausos duomenys, kurios metu paaiškėjo, kad 63,6 proc. Lietuvos gyventojų palankiai vertina „šešėlinę „ ekonomiką. Tyrėjai nustatė, kad per pastaruosius 2 metus net 61,3 proc. Lietuvos gyventojų bent kartą pirko kontrabandinių degalų, cigarečių ar alkoholio. Laisvosios rinkos ekspertai sutartinai visomis įmanomomis progomis pabrėžia, kad toks fenomenas atsirado dėl neteisingai valstybės vykdomos akcizų politikos, arba banaliai kalbant tiesiog dėl to, kad cigaretės, alkoholis ir degalai kainuoja per brangiai. Tiesos tame yra tik nedidelė dalis, mat tas pats „Spinter tyrimų“ atliktas tyrimas atskleidė matyt ir pačius tyrėjus nustebinusį fenomeną – „Įdomu, kad ši nuostata nepriklauso nuo pajamų – nelegalias prekes ir paslaugas vienodai mielai perka tiek mažiausių, tiek didesnių pajamų atstovai“. Vadinasi kontrabandines prekes perka ir turtingieji, ir tą daro ne todėl, kad negali įpirkti legalių. Taigi, panašu, kad kaina dar ne viskas. Nelegali prekyba nebuvo išnykusi ir tuomet, kai šios prekės buvo išskirtinai pigios.

O dabar prisiminkime taip dažnai viešoje erdvėje sutinkamus prakeiksmus Lietuvai už tai, kad vaikai turi mokėti už studijas, kad jiems nepakanka vadovėlių ir juos tenka pirkti patiems, kad mažos pensijos, kad maži atlyginimai mokytojams ir gydytojams, kad reikia brangiai mokėti už vaistus, kad ne visų ligų gydymas pilnai kompensuojamas ir t.t. ir t.p. O dabar dar vienas skaičius iš jau minėto tyrimo: 13,9 proc. apklaustųjų pirko kontrabandines prekes, nes taip protestavo prieš valstybės politiką. Labi įdomi protesto forma... Kažin kiek procentų iš tų, kurie nuolat pilasi kontrabandinį kurą, piktinosi dėl duobėtų daugiabučių kiemų ir nespėjamų kosmetiškai remontuoti miestų gatvių? Kiek iš tų, kurie su pasididžiavimu traukia baltarusiškas cigaretes piktinosi, kad jo vaikui nėra nemokamų užklasinės veiklos būrelių arba tuo, kad reikia pačiam pirkti vadovėlius. Sakysit, o kuo tie dalykai susiję? Ryšys labai paprastas, akcizai už tabaką, alkoholį ir degalus patenka į biudžetą ir jau iš jo skiriami pinigai švietimui, sveikatos priežiūrai, kelių priežiūrai ir kitoms reikmėms. Pinigai už baltarusiškas cigaretes nukeliauja ten esantiems gamintojams, o pelnas – nusikalstamoms grupuotėms, kurios papirkinėja pareigūnus, žudo žmones, įtraukia į kontrabandos vykdymą vaikus. Jei paprastai ir banaliai kalbant, tai perkantys kontrabandą finansuoja nusikaltėlius, kuriuos viešai smerkia ir piktinasi, kad valstybė nepajėgia konfiskuoti jų nelegaliai sukaupto turto. Perkantieji kontrabandines prekes vagia iš savęs ir savo vaikų bei artimųjų, nes labiau rizikuodami savo sveikata (rūkydami ir gerdami), dažniau sirgdami ir tapdami neįgaliais, vengia mokėti nors mažą indėli, kad padengti tas išlaidas. Visas šitas išlaidas tenka padengti tiems, kurie viską daro sąžiningai, t.y pagal minėtą tyrimą tiems 40 proc. „kvailelių“, kurie nesugeba vogti ir kombinuoti. Gal gudruoliai galėtų iki galo įvykdyti protestą prieš valdžią ir važiuoti gydytis į Baltarusiją, o vaikus į mokyklą leisti Rusijoje, nes ten ir nukeliavo pinigai už jų surūkytas cigaretes, išgertą degtinę ir degalus.

Vagiam į kairę ir į dešinę ir labai piktinamės politikais, kurie vietoje tarnybinės mašinos susiremontuoja nuosavą automobilį už mūsų visų pinigus. O kodėl piktinamės, juk panašiai mąsto ir elgiasi 60 proc. lietuvių.

Panašu, kad tai tampa liga, kuria labai sėkmingai užkrėtėm ir vaikus, nes tyrimuose, kuriuose vaikų buvo klausta apie svarbiausias žmogaus vertybes, vaikai viena didžiausių vertybių įvardino apsukrumą. Juk tie 60 proc. Lietuvių ne tik pirko kontrabandines prekes, bet didžioji dalis tuo ir didžiavosi savo šeimos ar artimųjų rate, nes tai vertina, kaip „mokėjimo gyventi „ ženklą. Ką gi, vagys kalėjime taip pat yra išskirtinė kasta. Kalėjimo kultūrą mes jau priėmėm tada, kai visus pranešančius apie įstatymų pažeidimus pavadinom „gaidžiais“, „stukačiais“ ir t.t. Panašu, kad ir vagies statusas yra prestižo reikalas.

1 komentaras:

Jolly rašė...

Sutinku, Aurelijau, nes esu iš tų "kvailelių", kurie dar tiki valstybės institutu.