Ieškoti šiame dienoraštyje

Puslapiai

2012 m. sausio 24 d., antradienis

Baikim vogti iš savęs ir savo vaikų

Bėgom nuo sovietų ir komunistų, bet nubėgom labai netoli. Savotiška rezistencijos forma laikytas visuotinis „kombinavimas“, tempimas namo ir vogimas iš valstybės niekur nedingo ir atkūrus nepriklausomą valstybę, kurios šeimininkai yra ne kažkokie okupantai, bet mes patys.
Tačiau mentalitetas pasikeitė labai neženkliai. Vienas iš aiškių pavyzdžių yra net pakankamai inteligentiškų ir išsilavinusių žmonių palaikoma nelegali tabako, alkoholio ir degalų prekyba bei šių produktų vartojimas.
Dar įdomiau, kad viešosios nuomonės apklausose dalis gyventojų kontrabandinių cigarečių, rusiškos ar baltarusiškos degtinės ir rusiško kuro naudojimą vadina kerštu valdžiai.
O dabar tik keli pastebėjimai apie „kerštą“. Pirkdami kontrabandines prekes (tabaką, alkoholį, kurą) pirmiausia remiate ne „bobutę“ ar kaimyną, kuris taip prisiduria prie algos, bet už to stovintį organizuotą nusikalstamumą, kuris be šitų „versliukų“ neretai užsiiminėja prekyba žmonėmis, narkotikais, ginklais ir t.t.
Pirkdami rusiškas, baltarusiškas, ukrainietiškas kontrabandines cigaretes, kurios kitose šalyse dažniausiai būna nupirktos legaliai, tik pas mus realizuojamos nesumokėjus mokesčių, remiate Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ekonomiką. Mūsų valdžiai tokiu būdu tikrai neatkeršysit, nes pinigus pavagiat iš savęs ir savo vaikų, nes savo vaikų, nei Rusijoje, nei Baltarusijoje į mokyklą neleidžiate, jiems tos šalys neperka vadovėlių, Rusija netiesia kelių Lietuvoje, kuriais kas dieną važinėjate, Rusija nemoka pensijų ir t.t. Nemokėdami mokesčių tokiu būdu atimate teisę tais pinigais pasinaudoti savo pačių vaikams ir artimiesiems. Jei norite atkeršyti valdžiai ateikit į rinkimus ir daugiau neberinkit Seimo narių pagal fotografijas rinkiminėse apygardose ir pasidomėkite jų darbais bei mažiau tikėkit rožiniais pažadais.
Labai dažnai girdime, kad norėtumėm gyventi taip, kaip gyvena vokiečiai ar skandinavai. Tačiau vienintelė prielaida svajonei išsipildyti yra mūsų elgesys, mes ir elgtis turime pradėti taip, kaip elgiasi mūsų išsvajotųjų šalių gyventojai. Negalima nuolat vogti ir tikėtis didelių socialinių išmokų ar puikiai suremontuotų mokyklų. Gerai gyvenančių šalių gyventojai seniai suprato, kad vogdamas vagi ne iš valdžios, o iš savęs. Ten klesti ne kalėjimo, o civilizuoto pasaulio kultūra. Ten pranešimas apie pažeidimą yra suvokiamas kaip savo paties ir savo vaikų bei artimųjų apsauga, o ne skundimas. Lietuvoje pranešimas vadinamas „skundimu“, o pranešėjai „stukačiais“, „gaidžiais“ ir panašiais epitetais. Tai yra į normalią visuomenę perkelta kalėjimo kultūra. Keista, bet neskųsti vaikus jau nuo trijų metų moko net auklėtojos. Esą turi išmokti susitvarkyti pats. O paskui stebimės, kad atsiradus smurtui ir patyčioms vaikai tyli ir nieko nesako.
Ilgą laiką svajojome apie sistemą, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas galėtų pranešti apie nelegalios prekybos tabaku, alkoholiu, narkotikais ir degalais taškus. O taip pat apie vietas, kur naktį prekiaujama alkoholiu, kur cigaretės ir alkoholis parduodamas nepilnamečiui ir pan. Pagaliau tokia galimybė atsirado. Policijos departamentas, skirtingai nei sveikatos sistema sugebėjo pinigus ne iššvaistyti, bet panaudoti pagal paskirtį ir skirtingai nei sveikatos sistemoje, kur e-sveikatos sistemos laukti teks dar ne vienerius metus, e-policija jau funkcionuoja.
Todėl norime paraginti ir pakviesti visus, kuriems rūpi jūsų pačių, jūsų vaikų ir artimųjų saugumas ir gerovė, prisidėti prie tos gerovės kūrimo ir sistemingai pranešinėti policijai apie pažeidimus. Tą padaryti galima tiek anonimiškai, tiek identifikavus savo tapatybę tinklapyje www.epolicija.lt . Atsidariusio tinklapio kairės pusės viršuje yra nuoroda „Pranešti policijai“. Ten galite suvesti duomenis apie pažeidimą. Jei registruositės ir suvesite duomenis apie save, gausite žinutes apie tai kaip vyksta tyrimas. Tačiau norint pranešti , savęs identifikuoti nebūtina. Toje sistemoje galite sužinoti ir apie tai, kokie nusikaltimai ar pažeidimai nustatyti jūsų gyvenamojoje vietoje (gatvėje).
Kviečiu visus aktyviai naudotis sistema ir aktyviai paraginti tą daryti savo draugus ir artimuosius.

3 komentarai:

bbd336 rašė...

pranešiau, per televiziją rodytoje laidoje buvo nufilmuota , kaip visiems Lietuvos gyventojams gerai žinomas asmuo vairuodamas automobilį šneka mobiliuoju telefonu, skundą parašiau identifikavęs save, pateikiau nuorodą, kur galima peržiūrėti šios laidos vaizdo įrašą, nurodžiau tiksliai ties kuria minute vyksta KET pažeidimas, jokio atsako..

Unknown rašė...

parašykit tiesiogiai Renatui Požėlai į policijos departamentą arba paskambinkit pasitikėjimo telefonu, turėtų suveikti.

Albertas rašė...

o kaip su tais kurie gauna atlygi bet neatlieka arba nepilnai atlieka savo pareigas?gal tai tautos vertybes?