Ieškoti šiame dienoraštyje

Puslapiai

2012 m. balandžio 1 d., sekmadienis

Alkoholio reklamos draudimo klausimas bus svarstomas dar kartą

Negaliu nepasidalinti šiuo pranešimu spaudai:)



Pranešimas spaudai
2012-04-01

Alkoholio reklamos draudimo klausimas bus svarstomas dar kartą

2012 m. balandžio 1 d. (Vilnius) 2012 m. kovo 29 dieną Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija (toliau – Koalicija) gavo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos (toliau – Komisija) raštą, kuriame teigiama, kad Komisija dar kartą svarstė Koalicijos kreipimąsi dėl galimo interesų konflikto atšaukiant alkoholio reklamos draudimą ir bendru sutarimu nusprendė, kad Seimo narys R.A. Ručys grubiai pažeidė Seimo statutą ir įsivėlė į interesų konfliktą nenusišalindamas nuo svarstymo ir balsavimo dėl alkoholio reklamos draudimo atšaukimo. Taigi po svarstymo nuspręsta rengti interpeliaciją Seimo nariui R.A. Ručiui. Komisijos pirmininkas A.Salamakinas kartu su Seimo pirmininke I.Degutiene patvirtino, kad pagal Seimo statutą tai reiškia, jog alkoholio reklamos draudimo atšaukimas bus gražinamas svarstyti į tą stadiją, kurioje buvo padaryti Statuto pažeidimai (t.y. į svarstymo stadiją).

TS-LKD savo narius atituoda į etikos komiteto rankas

Kadangi pasitikėjimas Seimu yra pasiekęs rekordines žemumas ir visuomenė seniai piktinasi korupciniais Seimo narių veiksmais, Komisija rengiasi šį klausimą išspręsti iki galo ir siekti maksimalaus skaidriai. Be to, TS-LKD atstovai numatė kreiptis į teismą bei prašyti išaiškinimo ar neteisėtai priimta įstatymo pataisa galioja ir ar alkoholio reklamos draudimas, kuris turėjo įsigalioti 2012 m. sausio 1 d. neturi  būti įgyvendintas nedelsiant. TS-LKD prezidiumas taip pat nusprendė perduoti partijos etikos komitetui svarstyti savo narius J.Razmą, už tai, kad jis slapta nuo kai kurių partijos narių derėjosi dėl paramos partijai su aludarių atstovu S.Galdausku, o taip partijos narius K.Masiulį, V.Matuzą, S.Pečeliūną ir S.Stomą dėl partijos rinkiminės programos nuostatų pažeidimo ir partijos prestižo sumenkinimo, įvykusio po to, kai minėti partijos nariai pažeisdami partijos rinkiminius nuostatus inicijavo ir balsavo už alkoholio reklamos išsaugojimą. Taip pat nuspręsta nelaukiant etikos komiteto išvadų, minėtus Seimo narius išbraukti iš partijos daugiamandačių apygardų sąrašo ir leisti pasitikrinti rinkėjų pasitikėjimą vienmandatėse apygardose.

A.Salamakinas traukiasi iš posto

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos primininkas A.Salamakinas prisipažino pasielgęs neetiškai ir pažeidęs procedūras suklastodamas Komisijos nutarimą dėl galimo Seimo narių interesų konflikto svarstymo ir patvirtino, kad svarstymas nevyko, o norint atsikratyti nevyriausybininkų dėmesio buvo nuspręsta pameluoti, kad Seimo narys R.A. Ručys bus įspėtas. A.Salamakinas prisipažino pažeidęs Seimo statutą, kadangi neinformavo Seimo narių apie galimą konfliktą prieš balsavimą už Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą. Todėl jo buvimas Komisijos pirmininko pareigose yra nebegalimas ir jis numato artimiausiu metu su savo partijos vadovybe aptarti galimybę pasitraukti iš komisijos pirmininko posto.

Seimo pirmininkė partijas ragina grąžinti paramą
Seimo pirmininkė I.Degutienė patvirtino, kad paaiškėjus visoms šioms manipuliacijoms neliko nieko kito, kaip kreiptis į teismą dėl pastarųjų įvykių išaiškinimo. Neatmetama galimybė kreiptis ir į Konstitucinį teismą. I.Degutienė patvirtino, kad jau surinkti 53 Seimo narių parašai dėl tokio kreipimosi. Seimo Pirmininkės nuomone visos Seimo partijos turi elgtis atsakingai ir TS-LKD bei kitos partijos, gavusios paramą iš MG Baltic Media grupės, ją turi grąžinti, mat pastaroji buvo pervesta po to, kai Seimas priėmė šiam koncernui naudingą sprendimą, atšaukiantį alkoholio reklamos draudimą. Pirmininkės teigimu, akivaizdesnio korupcinio sandėrio Lietuvos Seimo istorijoje nėra buvę ir tai tik dar labiau pablogins ir taip tragišką Seimo įvaizdį.
Skubos tvarka vėl svartomas prevencijos fondo atsiradimas
Seimo valdyba pripažino, kad nuolat manipuliavo Seimo darbotvarke tam, kad visuomeninės organizacijos nežinotų kuomet vyks svarstymas ir priėmimas ir negalėtų dalyvauti bei gyvai stebėti Seimo posėdžių. Norėdama ištaisyti visuomenei padarytą žalą, Seimo valdyba nusprendė į artimiausio plenarinio posėdžio darbotvarkę įtraukti klausimą dėl 2013 metų paskelbimo Sveikatos metais. Taip pat nuspręsta skubos tvarka pakartotinai Seimui teikti svarstyti K. Daukšio pasiūlymą dėl žalingų įpročių prevencijos fondo steigimo, kuriam būtų skiriami 5 proc. visų surenkamų tabako ir alkoholio akcizų.
                      Prezidentė atsiprašo 256 nevyriausybinių organizacijų
Prezidentūra išplatino pranešimą spaudai, kuriame Prezidentė viešai atsiprašo visų 256 nevyriausybinių organizacijų, prašiusių jos nepasirašyti pataisų, panaikinančių alkoholio reklamos draudimą. Savo pranešime ji teigė buvusi suklaidinta savo patarėjų ir priėmė sprendimą vadovaudamasi klaidingomis nuostatomis. Prezidentės teigimu, Norvegijoje egzistuojantį reklamos draudimą pateikti kaip trūkumą buvo neteisinga - Norvegija yra klestinti šalis, kurią mielai renkasi ir Lietuvą paliekantys emigrantai. Prezidentė patvirtino, kad atėjus laikui laikysis savo viešai duotų pažadų nenusileisti verslo spaudimui ir neleisti nugirdyti Lietuvos.


Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija                                                        

2 komentarai:

omaigad rašė...

Užskaitau.

Mohikanas rašė...

na ir užkūrei tu pirtį Aurelijau :) Ko gero esi kai kurių asmenų pats nekenčiamiausias žmogus "ant Lietuvos" :)