Ieškoti šiame dienoraštyje

Puslapiai

2010 m. rugsėjo 28 d., antradienis

Philip Moris vėl drumsčia vandenį ir moko tabako kontrolės


Mažėjantis tabako gaminių vartojimas verčia tabako gamybos kompanijas kurti išgyvenimo scenarijus ir bandyti stabdyti vis labiau įsibėgėjantį Tabako kontrolės pagrindų konvencijos atnešamų permainų traukinį. Gaila, kad į šį žaidimą vėl ir vėl įsitraukia naiviai (o gal ne naiviai ir ne už dyką) tabako gamintojų vilionėmis susižavintys valstybės pareigūnai.

Philip Morris atstovai su tokioms kompanijoms būdingu kruopštumu ir atkaklumu pradėjo valstybės pareigūnų smegenų plovimo procesą į kurį jau įsijungė tradiciniai tabako pramonės padėjėjai ir jų pinigais remiami Lietuvos laisvosios rinkos instituto atstovai. Philip Morris idėjos pasirodė patrauklios ir alkoholio gamintojams. Pirmiausia tabako gamintojai „apdirbo“ Finansų ministerijos atstovus, kurie davė žalią šviesą tabako gamintojų pasiūlymų svarstymui. Ne mažesniu entuziazmu dega ir aukšti VMI pareigūnai, visais įmanomais būdais besistengiantys kontroliuojančių institucijų atstovus įtikinti tabako pramonės pasiūlymų reikalingumu. Tik iš kur tas entuziazmas?

Philip Morris siekia, kad būtų panaikintos ant tabako gaminių esančios banderolės, o vietoje jų ant cigarečių pakelių būtų spausdinamas unikalus kodas, kuris neva leistų apsaugoti nuo tabako gaminių padirbinėjimo. Gal tame ir yra dalis tiesos. Unikalus kodas, kurio autentiškumą galima būtų patikrinti paskambinus nemokamu telefonu ir sužinoti ar toks cigarečių pakelis iš tiesų legaliai egzistuoja, galbūt leistų bent dalinai apsisaugoti nuo tabako gaminių padirbinėjimo, kuris nėra didžiausia problema Lietuvoje. Lietuvoje didžiausią problemą sudaro ne padirbinėjimas, bet kontrabanda. O kontrabandinės cigaretės yra tų pačių tabako gamybos kompanijų legaliai pagamintos cigaretės, tik nelegaliai atgabentos ir realizuojamos kitoje šalyje. Vadinasi iš to uždirba vėlgi tie patys legalūs tabako gamintojai.

Taigi, toks žymėjimas ne tik, kad nespręstų pagrindinės kontrabandos problemos, tačiau atsisakius banderolių, valstybė prarastų tuos, kad ir kelis centus, gaunamus už banderoles, be to banderolė tai yra dokumentas, užkurio padirbinėjimą baudžiamą kaip už dokumentų klastojimą. O už ką bus baudžiami suklastoję numerių ir raidžių kombinaciją ant cigarečių pakelio?

Susitikimų su tabako pramone metu VMI pareigūnai skambiai pastebėjo, kad tabako pramonės siūlymai leistų sumažinti administracinę naštą verslui. Tik kas sakė, kad reikia mažinti naštą tabako ar alkoholio verslui? Ar tam, kurio produkcija nužudo 50 procentų produkcijos vartotojų reikia stengti sumažinti administracinę žalą? Ką toks mažinimas reikštų valstybei? Sumažėjus gamybos kaštams tabako gamintojai gautų papildomų rezervų amortizuoti tabako akcizų didinimo sukeltą tabako gaminių kainos didėjimą. Ar to siekia valstybė? Oficialus siekis yra mažinti, o ne didinti vartojimą, taigi tai kertasi su pagrindiniais valstybės tabako kontrolės principais.

Galų gale iš kur tokia skuba būtent tuo metu, kai Europos komisija rengiasi svarstyti naują tabako kontrolės direktyvą, o šalių vyriausybinės delegacijos svarsto Pasaulio sveikatos organizacijos Tabako kontrolės pagrindų konvencijos protokolus, susijusius su tabako gaminių nelegalios gamybos ir prekybos kontrole? Matyt Philip Morris strategai matydami sau realią grėsmę „bananų respublikose“ siekia susikurti sau palankią situaciją, kurią kaip status quo bandytų išlaikyti bent keletą metų.

Verta priminti Finansų ministrei, Valstybinės mokesčių inspekcijos pareigūnams ir kitiems Philip Morris naujovėmis susižavėjusiems entuziastams, kad per visą savo istoriją tabako kompanijos nepadarė nieko, kas kenktų jų bizniui ir mažintų rūkymo paplitimą. Atvirkščiai, jos visada melavo, slėpė faktus, manipuliavo, papirkinėjo ir t.t. Philip Morris teigia esanti pozityviai besikeičianti tabako gamybos bendrovė. Tai kaip tada pavadinti elgesį kai šios bendrovės užsakymu samdyti vaikinai ir merginos prižiūrimi Philip Morris vadybininkų naktiniuose klubuose reklamuoja cigaretes, nors Lietuvoje jau 10 metų kaip draudžiama tabako reklama? Ar tai ir yra tie pozityvių pokyčių ženklai?

Jei jau kompanija iš tiesų yra tokia gera, kad rūpinasi savo ir valstybės gerove, tegul spausdina kiek tik nori numerių ir vandens ženklų ant savo pakelių, bet kištis į valstybės nustatytą banderolių naudojimo sistemą ar teigti posėdžio metu „mes pakeisime ydingą ir bereikalingą atitikties deklaracijų sistemą“ tabako gamintojai neturi jokios tesės, nes Tabako kontrolės pagrindų konvencijos, kurią ratifikavo ir Lietuva, 5 straipsnio 3 dalyje teigiama: „Nustatydamos ir įgyvendindamos savo sveikatos politikos kryptis, susijusias su tabako kontrole, Šalys pagal savo nacionalinę teisę stengiasi apsaugoti jas nuo komercinių ir kitų tabako pramonės interesų.“

Taigi VMI ir Finansų ministerijai reikėtų geriau „ruošti namų darbus“ ir geriau įsigilinti į tarptautinę teisę, kurią Lietuva įsipareigojo vykdyti.

1 komentaras:

antbangos rašė...

2010 gruodžio 4 dieną šeštadienį 13:30 val. Vilniuje Lukiškių skg. 5Vilniaus Lukiškių vidurinėje mokykloje Vladimiras Ždanovas nemokamai ves paskaitą seminarą blaivybės ir valstybės politikos tema. Vis gi vertingo bus ka isgirsti, zinias atnaujint ir papildyt